Siber Güvende USOM ile Kritik Tedbirler
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) faaliyetlerine ilişkin açıklamalar yaptı.
USOM’un siber güvenliği geliştirmek ve tehditleri önlemek amacıyla önemli çalışmalara imza attığını belirten Uraloğlu, kuruluşun siber olaylara müdahale, ulusal güvenlik ve koordinasyon sağlamada kritik rol oynadığını vurguladı.
Tehditlere Karşı Uyarılar ve Önlemler
USOM’un çalışmaları sayesinde Türkiye’deki kritik kurum ve kuruluşların tehdit ve zafiyetlere karşı uyarıldığını ve gerekli önlemlerin alındığını ifade eden Bakan Uraloğlu, “Zararlı bağlantıların tespiti sonrası altyapı seviyesinde erişim engelleniyor” dedi.
Son Bir Haftada 282 Milyon Erişim Engellendi
USOM’un son bir haftada toplam 282 milyon 33 bin erişim isteğini zararlı internet adreslerine engellediğini belirten Uraloğlu, “Bu sayede ülkemiz genelinde internet kullanıcılarına ve sistemlerine yönelik saldırıların önüne geçiyoruz” şeklinde konuştu.
Oltalama Saldırıları Engellendi
USOM tarafından geliştirilen yapay zeka teknolojisiyle vatandaşları dolandırmaya yönelik 64 bin 115 oltalama saldırısı alan adına erişim engeli getirildiğini vurgulayan Uraloğlu, USOM’un 7 saat içinde Türkiye’deki 838 bin 112 kritik web sitesinin zafiyetlere karşı tarandığını da belirtti.
7/24 Siber Güvenlik
Bakan Uraloğlu, USOM koordinasyonunda kurumların ve kritik altyapı sektörlerinin korunmasına yönelik faaliyetler kapsamında 7 gün 24 saat görev yapan SOME’lere dikkat çekti. “2 bin 317 SOME ekibi, 7 bin 981 uzman personel ve 400 USOM Uzmanı ile ülkemizin siber sahasını koruyoruz” diyen Uraloğlu, anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yapıldığını ve zafiyet risklerini tespit ettiklerini kaydetti.
Yerli ve Milli Yazılımların Katkıları
Siber olaylara müdahalede yerli ve milli yazılımların önemli katkılar sağladığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, Avcı, Azad ve Kasırga gibi projelerle ulusal siber güvenlikte örnek teşkil edecek çalışmalara imza attıklarını belirtti. “Kasırga projemizle haftalık 130 taramayla 285 farklı portun servis ve zafiyet taramasını gerçekleştiriyoruz” açıklamasında bulunan Uraloğlu, açık kaynaklara ilişkin zafiyet taraması faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini ifade etti.