enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0534
EURO
38,0712
ALTIN
2.826,83
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Yağmur duası Türkçe ve Arapça okunuşu, anlamı: Yağmur duası nasıl yapılır?

Yağmur duası Türkçe ve Arapça okunuşu, anlamı: Yağmur duası nasıl yapılır?
REKLAM ALANI
04.07.2024 13:14
1
A+
A-

Yağmur Duası: Önemi ve Yapılışı

Yağmur duası, kuraklık dönemlerinde yapılan ve yağmur yağmasını dilediğimiz bir duadır. Bu duayı doğru bir şekilde yerine getirebilmek için İslam alimlerinin belirlediği kurallara uymak önemlidir.

Yağmur Duasının Önemi

Yağmur, yaşamın en değerli kaynaklarından biridir. Topraklarımızı sulayarak bitkilerin büyümesini sağlar, hava kirliliğini temizler ve su rezervlerimizi doldurur. Kuraklık dönemlerinde yağmur duası, bu değerli kaynağı yeniden elde etmek için yaptığımız bir yakarıştır.

Yağmur Duası Nasıl Yapılır?

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Yağmur duasının yapılışında uyulması gereken bazı kurallar vardır:

  • Üç Gün Süren Dua: Yağmur duasının en etkili şekli, üç gün boyunca cemaatle birlikte yerleşim yeri dışına çıkarak dua etmektir.

  • Tövbe ve Sadaka: Duadan önce, günahlardan tövbe etmek ve fakirlere sadaka vermek müstehaptır.

  • Mütevazı Tutum: Yağmur duasına giderken mütevazı bir tavır sergilemek, boynu bükük olmak uygun görülmektedir.

  • İhtiyarlar, Çocuklar ve Hayvanların Katılımı: Yağmur duasına ihtiyarlar, çocuklar ve yavrularıyla birlikte hayvanların da katılması müstehaptır.

  • Kıbleye Dönmek ve Dua Etmek: Yağmur duasında kıbleye dönülür ve imam ayakta ellerini kaldırarak dua eder. Cemaat ise oturduğu yerde ellerini kaldırıp “amin” der.

  • Sünnet Namaz: Hanefî mezhebine göre yağmur duasında sünnet bir namaz yoktur. Ancak, cemaatin ayrı ayrı namaz kılması caizdir. Diğer mezheplerde ise yağmur duasında bayram namazı gibi iki rekâtlık bir namaz kılınır. Namazdan sonra hutbe okunur ve dua edilir.

Yağmur Duası Metinleri

Duateks 1:

  • Arapça Metin: “Allahümme es’kına gaysen mugisen henien merien ğadekan mücellilen Seyhan ammen tabekan. Allahümme eskına’l-ğayse ve la tec’alna mine’l-kanitin. Allahümme inne bi’l-biladi vel’ibadi ve’l-halkı mine’l-levai ve’d-danki ma la neşku illa ileyke.Allahümme enbit lenezzer’a ve eddir lena’d-dar’a ve eskına min berakati’s-semai.Ve enbit lena min berekati’l-ardı. Allahümme inna nestağfiruke inneke künte gaffaran. Fe ersili’s-semae aleyna mindaran…”

  • Türkçe Anlamı: “Allah’ım, bize yardım eden, içimize sinen, ferahlık veren, bol, yararlı her tarafı sulayan bereketli bir yağmur ihsan eyle. Allah’ım bizi yağmurla sula, bizi ümitlerini yitiren kimselerden eyleme. Allah’ım! Kullarda, illerde,ve diğer yaratıklarında da öyle bir sıkıntı öyle bir darlık var ki senden başkalarına arz edemeyiz. Ey yüce yaratıcımız, bizim için ekinleri bitir. sütlerimizi bollaştır. bizi göğün bereketlerinden sula. Bize yeryüzünün bereketlerinden ihsan eyle. Ey cömert kerem sahibi Allah’ımız biz senden mağfiret dileriz, şüphe yokki Sen bağışlayıcısın, bize gökten bol bol yağmurlar yağdır. Ey bağışlayıcı merhametli rabbimiz.”

Duateks 2:

  • Arapça Metin: “Elhamdülillahi rabbi’l-‘âlemin Er-rahmâni’r-rahîm. Mâliki yevmi’d-dîn, Lâ ilâhe illallâhu yef’alü mâ yurîd. Allâhümme entellâhu lâ ilâhe illâ ente’l-ğaniyyü ve nahnü’l-fukarâu, enzil ‘aleyne’l-ğayşe vec’al mâ enzelte lenâ kuvveten ve belâğan ilâ hine.Allâhümme’skınâ ğaysen merîen merî’an tabakan ‘acilen ğayra râisin nâfı’an ğayre dârrin. Allâhümme’skınâ ğayşen muğîsen merîen tabakan merî’an ğadekan ‘âcilen ğayra râisin. Allâhümme’skınâ ğayşen muğîşen mürîen nâfıan ğayre dârrin, ‘âcilen ğayre âcilin. Allahümme’skınâ, Allahümme’skınâ, Allahümme’skınâ.Allâhümme eğısnâ, Allâhümme eğısnâ, Allâhümme eğısnâ.Allâhümme ‘ale’l-âkâmi ve’z-zırâbi ve butûni’l-evdiyeti ve menâbiti’ş-şeceri. Allahümme’skı ‘ıbâdeke ve behâimeke venşur rahmeteke ve ahyi beledeke’l-meyyite.”

  • Türkçe Anlamı: “Hamd, rahman, rahim, din/hesap gününün maliki olan âlemlerin Rabbine aittir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O, dilediğini yapar. Allah’ım! Sen Allah’sın, Senden başka ilâh yoktur. Sen zenginsin, biz fakiriz. Bize bol yağmur indir, indirdiğin yağmuru bize kuvvet ve güç eyle ve yağmuru (muhtaç olduğumuz) zamana kadar indir.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.