Grip: Sonbaharda Dikkat Edilmesi Gereken Bir Hastalık
Grip, influenza virüslerinden kaynaklanan bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Genellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan grip; baş ağrısı, ateş, öksürük, boğaz ağrısı belirtileriyle kendini gösterir. Sonbahar ile birlikte artış gösteren ve geçmeyen grip hastalığına karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Funda Orakdöğen, hava değişimlerinin grip vakalarındaki artışın en önemli sebebi olduğunu söyledi.
Kendinizi Koruyun!
Dr. Orakdöğen, gribin bağışıklık sistemi düşük olanları, kronik hastalığı olanları, yetersiz beslenenleri daha çabuk etkilediğini belirterek, hastalık sürecinde kişinin kendini korumasının çok önemli olduğunu vurguladı. Viral enfeksiyonlar hasta kendisini koruyamazsa bakteriyel enfeksiyona dönüşebilir. Soğuk algınlığı ile başlayan hastalık; griple birlikte uzayan bir hastalığa dönüşür. Burun tıkanıklığı, hapşırık, nezle gibi hafif ateşle kendini belli eder. Burun yıkanması iyi yapılmazsa bakteri etkisiyle sinüzite dönüşür. Bu durumda tedaviye antibiyotik eklenir. Soğuk algınlığında solunum yollarını açık tutmak gerekir. Temiz burun, temiz akciğer demektir.
Sağlıklı Vücut İçin Kurallar
Grip hastalığına karşı bağışıklığı korumak ve vücudu enerjik tutmak için yapılması gerekenleri sıralayan Dr. Orakdöğen, şunları söyledi:
Kimler Risk Altında?
Tüm viral enfeksiyonlarda risk gruplarının 65 yaş üstü bireyler, küçük çocuklar ve bebekler olduğunu belirten Dr. Orakdöğen, özellikle prematüre bebekler, kronik hastalığı olanlar, şeker hastaları, kalp hastaları, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olanların risk altında olduğunu söyledi. Bu kişilerin grip aşısı yaptırmaları, kalabalık ortamlardan uzak durmaları ve bağışıklık sistemlerini güçlü tutmaları gerektiğini belirtti.
Muayene Olun
Dr. Orakdöğen, grip belirtilerinin uzaması halinde mutlaka hekime başvurulması gerektiğini belirterek, kendi kendine ilaç kullanılmaması uyarısında bulundu. Tetkikler sonucunda uygun ilaç tedavisi uygulanarak süreç takip edilmelidir. Uzayan grip, uygulanacak tedavilerle düzelecektir.
Aşılarınızı Yaptırın!
Dr. Orakdöğen, grip salgınlarından korunmak için aşılanmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Bol sıvı tüketin. Hijyen kurallarına dikkat ederek ellerinizi su ve sabunla iyice temizleyin. Vücut direnci düşük olan kişiler maske kullanımına özen göstermelidir.