enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,3529
EURO
36,5629
ALTIN
3.023,65
BIST
9.890,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
5°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C

Türkiye’nin yeni keneviri: Gizlence

Türkiye’nin yeni keneviri: Gizlence
03.01.2025 23:19
A+
A-

OMÜ Türkiye’nin Üçüncü Yerli Kenevir Çeşidini Geliştirdi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin üçüncü yerli kenevir çeşidinin hasadını gerçekleştirdi.

2027’de Tarımda Kullanılması Hedefleniyor

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, yeni çeşide “Gizlence” adını vermeyi planladıklarını ve 2027 yılında Türk tarımına kazandırmayı amaçladıklarını belirtti. Çeşidin önceki yerli türlere göre daha yüksek lif kalitesine sahip olduğunu ve tekstil ve biyo malzeme üretiminde kullanılabileceğini vurguladı.

Tescil Süreci 2 Yıl Sürecek

Çeşidin tescil süreci 2 yıl alacak ve Ocak ayında Tarım Bakanlığı’na müracaat edilecek. Çeşit, 3 lokasyonda yapılan denemelerde yüksek verimlilik göstererek endüstriyel kenevir çeşidi olarak kabul edilmeye hak kazandı.

İlaç Etkin Maddesi Potansiyeli

Aytaç, kenevirin ilaç etkin maddesi üretimi potansiyeline de dikkat çekerek Samsun’da yakın zamanda 30 bin ton kapasiteli bir fabrika kurulacağını ve bu alanda da yeni çeşitlere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Dikim Alanları Artıyor

Türkiye’de kenevir dikim alanının 2024 yılında 13 bin 750 dekare ulaştığını belirten Aytaç, Samsun, Kastamonu ve Amasya’nın en çok dikim yapılan iller olduğunu söyledi. Sanayileşmenin dikim alanlarını artırdığını ve verimliliği yükselttiğini vurguladı.

“Gizlence”nin Yolculuğu

“Gizlence” çeşidi, 2013-2014 yıllarında esrar oranını azaltmak için başlatılan ıslah çalışmalarının ürünü olarak ortaya çıktı. Ardından lif oranını ve verimi artırmak için çalışmalar yapıldı. Çeşit, 50 metrekarelik kontrollü sera alanında yetiştirildi ve tescil süreci boyunca Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Kurumu tarafından diğer türlerle karşılaştırılacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.