enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,5033
EURO
36,5864
ALTIN
3.062,22
BIST
9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
7°C
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
9°C
Cuma Az Bulutlu
8°C
Cumartesi Çok Bulutlu
10°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Ermut: Varlık Fonu’nun öz kaynakları 1,5 trilyon liraya ulaştı

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Ermut: Varlık Fonu’nun öz kaynakları 1,5 trilyon liraya ulaştı
14.01.2025 21:24
A+
A-

Türkiye Varlık Fonu’nun 2023 Yılı Faaliyetleri ve Mali Tabloları

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu’nun 2023 Yılı Mali Tabloları ve Faaliyetleri ile İlgili Denetim Raporları üzerine görüşme başlattı.

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Salim Arda Ermut, sunumunda şu bilgileri verdi:

  • “İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri de Ulusal Varlık Fonu kurmaya yönelik girişimlerde bulunmakta.”
  • “2025 yılı itibariyle portföyümüz, 7 farklı sektörden 31 şirket, 2 lisans ve 46 gayrimenkulden oluşacak.”
  • “Fon bünyesindeki 31 şirket içinde Halkbank, Vakıfbank, Türkiye Sigorta ve Hayat Emeklilik, Türk Telekom, Turkcell ve Kardemir şirketlerinde sahiplik oranları artırıldı.”

9,4 Trilyon TL Varlık

Fon, önemli bir büyüme kaydetti. 2022 yılsonu itibariyle 5,6 trilyon lira olan varlıkları yaklaşık %67 artarak 9,4 trilyon liraya ulaştı. 2022 yılında 300 milyar dolar olan varlıklar, 2023 yılsonunda 318 milyar dolara çıktı.

Fınans, Enerji, Maden

Türkiye Varlık Fonu’nun büyümesinde finansal hizmetler, enerji ve maden, ulaştırma ve lojistik sektörleri öncü rol oynadı.

225 Milyar TL Kar

Toplam hasılatta yaklaşık %45’lik bir büyüme görüldü. Buna paralel olarak konsolide net dönem karı da 225 milyar liradan 321 milyar liraya yükseldi. Dolar bazında portföy şirketlerinin gerçekleştirdiği deprem yardımları sonrası özkaynakları 13,5 milyar dolar oldu.

1,5 Trilyon TL Özkaynak

Konsolide özkaynaklar 914 milyar TL’den 1,5 trilyon TL’ye ulaştı. Özkaynakların her geçen yıl güçlendiği görülüyor.

Kamu Bankaları

Türkiye Katılım Sigorta ve Türkiye Katılım Hayat şirketleri, 2023 yılını net karla kapatarak sektörde başarılı bir yıl geçirdi. Bu dönemde kamu bankalarına 111,7 milyar lira tutarında sermaye artışı sağlandı.

Sukuk İhracı

Türkiye Varlık Fonu, 2024’ün son çeyreğinde ilk Türk kuruluşu olarak uluslararası Sukuk piyasalarına girdi ve 750 milyon dolar ve 5,25 yıl vadeli Sukuk ihracı gerçekleştirdi.

Koza Katılımı

Fon, sürdürülebilirlik çalışmalarının meyvesi olarak Global SWF tarafından yayınlanan GSR Skor Tablosu’nda 19. sıraya yükseldi. 2024’ün önemli bir gelişmesi de Koza Şirketler Grubu’nun Türkiye Varlık Fonu bünyesine katılması oldu.

Finansal Piyasalar

Fon, finansal piyasalarda iyileşme ve derinleşme için sermaye bazlı aksiyonlar alıyor. Finansal piyasalarda derinliği ve çeşitliliği artırmak için adımlar atılıyor.

Türkiye Sigorta

Güncel durumda Türkiye Sigorta, prim üretiminde sektör lideri olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Bu birleşmenin Türkiye Varlık Fonu’na maliyeti 285 milyon dolar oldu. Şirketin cari piyasa değeri 2,1 milyar dolar civarında.

Türk Telekom

Türk Telekom alımının Türkiye Varlık Fonu’na maliyeti 1,65 milyar dolardı. Güncel durumda şirketin cari piyasa değeri 4,6 milyar dolar seviyesinde. Türkiye Varlık Fonu’nun satın aldığı %55 oranındaki payın değeri yaklaşık 2,5 milyar dolar.

Şans Oyunları

Şans oyunları ekosisteminden kamu kesimine aktarılan kaynak 2,25 katına ulaştı. At yarışlarında kamuya aktarılan kaynak 301 milyon dolardan 350 milyon dolar seviyesine yükseldi. 2019 yılından bu yana lisanslardan kamuya aktarılan toplam kaynak %66 artarak 560 milyon dolardan 931 milyon dolara ulaştı.

270 Milyon Doların Üzerinde Vergi Geliri

2024 yılında Türkiye Varlık Fonu Şans Oyunları’ndan 270 milyon doların üzerinde vergi geliri oluşturdu. At Yarışları’nda da benzer bir sonuç elde etmek için çalışmalar sürüyor. İFM projesinde önemli aşamalar kaydedildi. İFM halihazırda 12 bin çalışana ev sahipliği yapıyor.

Sıfır Karbon Hedefi

Türkiye Varlık Fonu, 2053 net sıfır karbon emisyon hedefi ve sürdürülebilirlik çerçevesinde kritik ham madde konusunda çalışmalar yürütüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.