Türkiye Varlık Fonu’nun 2023 Yılı Faaliyetleri ve Mali Tabloları
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu’nun 2023 Yılı Mali Tabloları ve Faaliyetleri ile İlgili Denetim Raporları üzerine görüşme başlattı.
Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Salim Arda Ermut, sunumunda şu bilgileri verdi:
9,4 Trilyon TL Varlık
Fon, önemli bir büyüme kaydetti. 2022 yılsonu itibariyle 5,6 trilyon lira olan varlıkları yaklaşık %67 artarak 9,4 trilyon liraya ulaştı. 2022 yılında 300 milyar dolar olan varlıklar, 2023 yılsonunda 318 milyar dolara çıktı.
Fınans, Enerji, Maden
Türkiye Varlık Fonu’nun büyümesinde finansal hizmetler, enerji ve maden, ulaştırma ve lojistik sektörleri öncü rol oynadı.
225 Milyar TL Kar
Toplam hasılatta yaklaşık %45’lik bir büyüme görüldü. Buna paralel olarak konsolide net dönem karı da 225 milyar liradan 321 milyar liraya yükseldi. Dolar bazında portföy şirketlerinin gerçekleştirdiği deprem yardımları sonrası özkaynakları 13,5 milyar dolar oldu.
1,5 Trilyon TL Özkaynak
Konsolide özkaynaklar 914 milyar TL’den 1,5 trilyon TL’ye ulaştı. Özkaynakların her geçen yıl güçlendiği görülüyor.
Kamu Bankaları
Türkiye Katılım Sigorta ve Türkiye Katılım Hayat şirketleri, 2023 yılını net karla kapatarak sektörde başarılı bir yıl geçirdi. Bu dönemde kamu bankalarına 111,7 milyar lira tutarında sermaye artışı sağlandı.
Sukuk İhracı
Türkiye Varlık Fonu, 2024’ün son çeyreğinde ilk Türk kuruluşu olarak uluslararası Sukuk piyasalarına girdi ve 750 milyon dolar ve 5,25 yıl vadeli Sukuk ihracı gerçekleştirdi.
Koza Katılımı
Fon, sürdürülebilirlik çalışmalarının meyvesi olarak Global SWF tarafından yayınlanan GSR Skor Tablosu’nda 19. sıraya yükseldi. 2024’ün önemli bir gelişmesi de Koza Şirketler Grubu’nun Türkiye Varlık Fonu bünyesine katılması oldu.
Finansal Piyasalar
Fon, finansal piyasalarda iyileşme ve derinleşme için sermaye bazlı aksiyonlar alıyor. Finansal piyasalarda derinliği ve çeşitliliği artırmak için adımlar atılıyor.
Türkiye Sigorta
Güncel durumda Türkiye Sigorta, prim üretiminde sektör lideri olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Bu birleşmenin Türkiye Varlık Fonu’na maliyeti 285 milyon dolar oldu. Şirketin cari piyasa değeri 2,1 milyar dolar civarında.
Türk Telekom
Türk Telekom alımının Türkiye Varlık Fonu’na maliyeti 1,65 milyar dolardı. Güncel durumda şirketin cari piyasa değeri 4,6 milyar dolar seviyesinde. Türkiye Varlık Fonu’nun satın aldığı %55 oranındaki payın değeri yaklaşık 2,5 milyar dolar.
Şans Oyunları
Şans oyunları ekosisteminden kamu kesimine aktarılan kaynak 2,25 katına ulaştı. At yarışlarında kamuya aktarılan kaynak 301 milyon dolardan 350 milyon dolar seviyesine yükseldi. 2019 yılından bu yana lisanslardan kamuya aktarılan toplam kaynak %66 artarak 560 milyon dolardan 931 milyon dolara ulaştı.
270 Milyon Doların Üzerinde Vergi Geliri
2024 yılında Türkiye Varlık Fonu Şans Oyunları’ndan 270 milyon doların üzerinde vergi geliri oluşturdu. At Yarışları’nda da benzer bir sonuç elde etmek için çalışmalar sürüyor. İFM projesinde önemli aşamalar kaydedildi. İFM halihazırda 12 bin çalışana ev sahipliği yapıyor.
Sıfır Karbon Hedefi
Türkiye Varlık Fonu, 2053 net sıfır karbon emisyon hedefi ve sürdürülebilirlik çerçevesinde kritik ham madde konusunda çalışmalar yürütüyor.