enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5043
EURO
36,1845
ALTIN
2.980,00
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Türkiye gri listeden çıktı ‘rüşvet cenneti’ listesine girdi

Türkiye gri listeden çıktı ‘rüşvet cenneti’ listesine girdi
30.06.2024 11:56
A+
A-

Başlık: OECD Raporu Türkiye’nin Rüşvetle Mücadeledeki Başarısızlığını Vurgulamaktadır

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesindeki Rüşvetle Mücadele Grubu’nun (WGB) yayınladığı raporda Türkiye’nin rüşvetle mücadele konusundaki tavsiyelere ve kriterlere uymadığı ve taahhütlerini yerine getirmediği belirtilmektedir.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, konuyla ilgili değerlendirmesinde hükümetin Türkiye’yi kara para ve suç örgütlerinin bir yuvası haline getirdiğini ve gri listeden çıkmayı başarısızlık olarak görüldüğünü öne sürdü. Toprak ayrıca, Türkiye’nin Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu tarafından yayınlanan raporda “rüşvet cenneti” olarak tanımlandığını ifade etti.

Rüşvetle Mücadelede Yetersizliğin Sergilenmesi

Toprak, Türkiye’nin 1997’de imzaladığı ve 2000’de yürürlüğe koyduğu Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi’ne rağmen 27 tavsiye ve uyarıdan yalnızca üçünü uyguladığına dikkat çekti. Bu durum, Türkiye’nin sözleşmede yer alan temel yükümlülükleri ve taahhütleri yerine getirmediğini göstermektedir.

Raporda, Türkiye’nin 2016’dan bu yana WGB tarafından “yakın izlemeye” alınmasına rağmen rüşvetle mücadele performansının daha da kötüleştiği belirtilmektedir. Ayrıca, Türkiye’nin 2018 ve 2022 yıllarında yabancı kaynaklı kara para aklama açısından ulusal risk değerlendirmesine tabi tutulduğu vurgulanmaktadır.

Raporda, Türkiye’nin kamu ihale sürecinin zimmete para geçirme, rüşvet ve yolsuzluk için müsait olduğu da ortaya konmaktadır. Raporda, sık sık değiştirilen Kamu İhale Kanunu’nun (KİK) bu tür suçları kolaylaştırdığına dikkat çekilmektedir.

Medyanın Sansürlenmesi ve Yolsuzluğun Göz Ardı Edilmesi

Raporda, Türkiye’de medya kontrolünün yüksekliği nedeniyle rüşvet ve yolsuzlukla ilgili haberlerin sansürlendiği ve engellendiği ifade edilmektedir. Ayrıca, medyada yer alan rüşvet ve yolsuzluk iddialarının soruşturulmadığı ve savcılıkların yabancı rüşvet vakalarını yetkileri dışında tuttuğu belirtilmektedir.

Kara Para Aklamanın Kolaylaştırılması

Raporda, önceki hükümetlerde Maliye Bakanı ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevlerini yürüten şu anki Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kayıt dışı servetlerin aklanmasına olanak sağlayan servet affı ve varlık barışı yasalarının mimarı olduğu vurgulanmaktadır.

Türkiye’nin OECD Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi’ni imzalamasına rağmen, kamu ihalesi alan şirketlerden “rüşvet ve her türlü yolsuzlukla mücadele edeceklerine dair taahhüt” alınması gerektiği de raporda yer alan önemli bir husustur.

Sonuç olarak, OECD Rüşvetle Mücadele Grubu’nun raporu, Türkiye’nin rüşvetle mücadele konusundaki taahhütlerini yerine getirmediğini ve ciddi eksiklikler olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye’nin bu konudaki performansını iyileştirmek için acil önlemler alması gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.