OKHAN: Türk Savunma Sanayiinin Güçlü Ürünü
Mersin Teknopark’ta Kayacı Savunma tarafından 2018 yılında üretilen OKHAN, zorlu deniz koşullarında görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ile ortak yürütülen proje kapsamında geliştirilen bu otonom deniz aracı, denizde farklı zaman ve koşullarda gerçekleştirilen testlerini başarıyla geçti.
OKHAN, 11,5 metre uzunluğunda ve 7 ton ağırlığında, 390 beygir gücündeki motoruyla 27 knot hıza ulaşabiliyor. 350 deniz mili menzile sahip araç, yüksek manevra kabiliyetiyle engellerden sakınarak otonom hareket edebiliyor.
Mavi Sular İçin Gözetleme ve Keşif
Kayacı Savunma AR-GE Direktörü ve Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Özdemir, OKHAN’ın Türk savunma sanayiinin önemli bir ürünü olduğunu belirtti: “OKHAN, radar, termal ve gece görüş kameraları gibi ileri teknoloji sensörlerle donatıldı. Yapay zeka destekli karar mekanizması sayesinde kontrol, keşif ve gözetleme görevlerini sorunsuz şekilde yerine getirebiliyor.”
OKHAN, ilk olarak Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kullanılacak. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen tüm testleri tamamladı. Şu anda envantere dahil edilmesi için son aşamadayız.
Çok Yönlü Kullanım İmkanları
Özdemir, OKHAN’ın çeşitli alanlarda görev yapabilecek şekilde modifiye edilebildiğini ifade etti: “İhtiyaç duyulduğunda sisteme entegre edilecek birimlerle silahlı insansız deniz aracı veya kamikaze deniz aracına dönüştürülebilir. Platformun tasarımı ve üretimi tamamen Mersin’de gerçekleştirildi. Yazılımı da yerli kaynaklarla geliştirildi. Elektronik parçalar ve sensörler hariç tüm sistemlerimiz yerli ve milli.”
Global Pazarlarda Büyük İlgi
OKHAN’ın geliştirilmesine, Mersin Valiliği, Mersin Üniversitesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi destek sağladı. Araç, yurt içi ve yurt dışındaki savunma sanayii fuarlarında büyük ilgi gördü.
Özdemir, bu ilgiye dikkat çekti: “İHA ve İDA teknolojileri hızla gelişiyor. Türkiye, bu alanda güçlü bir konumda. İHA’larla elde edilen başarıları deniz araçlarında da göstereceğizden eminim. OKHAN, ihracat potansiyeli yüksek bir ürün. Şu anda birçok ülkeyle görüşme halindeyiz. Ancak önceliğimiz Savunma Sanayii Başkanlığı envanterine giriş sürecini tamamlamak. Ardından OKHAN’ın uluslararası pazardaki yerini alacağını düşünüyoruz.”
OKHAN, Türkiye’nin otonom deniz araçları alanında uluslararası rekabetteki iddiasını artıracak bir ürün olarak öne çıkıyor.