Akçakale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 3 tutuklu sanık hakkında korku ve endişe yaratarak para ve ziynet eşyalarının gönderilmesini sağladıkları gerekçesiyle 874 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Diğer sanıklar için de 30 yıla kadar hapis isteniyor.
Şanlıurfa 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, telefon dolandırıcılığı yöntemleri ayrıntılı olarak anlatılıyor. İddianamede, sanıkların müştekilerle olan telefon görüşme kayıtları ve ses analizleri de yer alıyor.
Sanıkların, Türkiye’ye eğitim almak için gelen yabancı uyruklu kişilerin bilgilerini yasa dışı yollarla elde ettikleri ve bu kişileri aradıkları belirtiliyor. Sanıklar, kendilerini polis veya savcı gibi kamu görevlileri olarak tanıtarak gizli bir soruşturma yürüttüklerini söylüyorlar.
“Atıcı” olarak adlandırılan sanıklar, mağdurları inandırmak için sahte polis kimliğiyle yakalanan kişilerin fotoğraflarını müştekilere gönderiyorlar. Soruşturmada isimlerinin geçtiğini söyleyerek müştekilerde korku ve endişe yaratıyorlar. Müştekiler, sanıkların banka hesaplarına para göndererek dolandırıcılık eylemlerine maruz kalıyorlar.
Sanıkların 50 kişiyi 10 milyon 810 bin lira dolandırdığı iddia ediliyor. Yabancı uyruklu veya yeni vatandaşlık almış kişileri hedef alan sanıklar, aralarında Türkmenistan, Kırgızistan ve Azerbaycan’dan öğrencilerin de bulunduğu kişileri dolandırmışlar.
Tutuklu sanıklar Aziz F, Salih F ve İsmail F için “nitelikli dolandırıcılık” ve “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme” suçlarından toplam 874 yıla kadar hapis isteniyor. Diğer “atıcı” Ömer C için ise 40 ile 105 yıl hapis cezası talep ediliyor. Diğer 45 sanık için de “nitelikli dolandırıcılık” suçundan 15’er yıldan 30’ar yıla kadar hapis talep ediliyor.