enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Tam 52 bin yıllık: Dünyanın en eski hikayesi olduğu iddia ediliyor

Tam 52 bin yıllık: Dünyanın en eski hikayesi olduğu iddia ediliyor
REKLAM ALANI
04.07.2024 14:17
2
A+
A-

Sulawesi’de Keşfedilen Eski Mağara Resimleri İnsan Tarihini Yeniden Yazabilir

Endonezya’nın Sulawesi adasında bulunan bir mağaranın duvarına çizilmiş olan ve en az 51.200 yıl öncesine tarihlenen bir resim, insan hikaye anlatıcılığı tarihiyle ilgili yeni ve heyecan verici bilgiler sağlıyor. Resim, üç insan benzeri figürün bir yaban domuzuyla etkileşimi tasvir ediyor ve bilim insanlarını, insanlık tarihinin bu erken döneminde sembolik ifade ve sanatsal yaratıcılığın çarpıcı kanıtlarıyla yüz yüze getiriyor.

Griffith Üniversitesi’nden Arkeoloji Profesörü Adam Brumm, “Bu resim bize erken insan yaratıcılığının ve ifade becerisinin inanılmaz bir örneğini sunuyor,” diyor. “Tam olarak neyi tasvir ettiğini bilmesek de sanatçının bu hayvansal figürler ve bunların birbirleriyle olan ilişkileri aracılığıyla bize bir hikaye anlatmak istediğini görebiliyoruz.”

Resmin yorumu, avcılık sahnesi veya “51.000 yıl önce Sulawesi’deki avcı-toplayıcıların ateş etrafında oturması ve insanlar ve hayvanlar arasındaki ilişki hakkında fantastik bir hikaye anlatan bir sanatçının tasviri” olarak değişiyor.

Güney Fransa’daki Lascaux Mağaraları’ndaki ünlü Taş Devri at ve bizon tasvirlerinden yaklaşık 30.000 yıl daha eski olan resim, sanat tarihinin sınırlarını geriye doğru zorluyor. Aynı zamanda, daha önce Sulawesi’de keşfedilen ve en az 3.000 yıl önce çizilmiş olan bir av sahnesinden bile daha önce çizilmiş.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

“Hikaye anlatıcılığı, insan evriminin ayrılmaz bir parçasıdır ve türümüzün başarısında hayati bir rol oynamıştır,” diye ekliyor Brumm. “Ancak özellikle çok eski mağara sanatlarında buna dair kanıt bulmak son derece nadirdir.”

Sulawesi’deki resim, insan uygarlığının en eski dönemlerinde bile sembolik ifade ve anlatımın önemini vurguluyor. Hikaye anlatıcılığının insan deneyiminin ayrılmaz bir parçası olduğunu gösteriyor ve bize atalarımızın dünyayı nasıl algıladığına ve kendi hikayemizi nasıl anlattıklarına dair benzersiz bir pencere sunuyor.

Çalışmanın Nature dergisinde yayınlanması, bu önemli keşfin bilim dünyasında yarattığı heyecanı ve erken insan tarihi anlayışımız üzerindeki potansiyel etkisini vurguluyor. Sulawesi’deki mağara resimleri, insan kültüründeki sanatsal yaratıcılık ve sembolik anlatımın kökenlerini araştırmaya devam ettikçe, daha pek çok sır sakladıkları anlaşılıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.