enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5599
EURO
36,0334
ALTIN
2.999,43
BIST
9.440,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Sünnette kritik yaş aralığı: 2

Sünnette kritik yaş aralığı: 2
07.08.2024 07:26
A+
A-

Sünnet ve İdeal Yaş

Sünnet, erkek çocukların hayatında önemli bir olaydır. Zamanlaması, çocuğun yaşı, yöntem seçimi ve uygulama koşulları çok önemlidir. Hekim olmayan kişiler tarafından yapıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, çocuk için ideal sünnet yaşı en çok merak edilen konulardan biridir.

İdeal Zaman Nedir?

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Akçay, sünnetin uygun yaş aralığı konusunda farklı görüşler olduğunu belirtiyor. Akçay, şunları söylüyor: “Sünnet yaşı çocuğa göre düşünülmeli. Çocuğun doğuştan sünnetli olması, fazla kilolu olması veya psikolojik nedenler sünnet için önerilen yaşı değiştirebilir. Literatürde, çocuğun doğumundan sonraki ilk 2 yaş içinde sünnet edilmesi öneriliyor. Ancak 2-6 yaşları arasında psikososyal gelişim nedeniyle harici tıbbi bir zorunluluk yoksa sünnet önerilmiyor. Bir diğer önerilen yaş aralığı ise 6-10 yaşları arasıdır.”

Acil Sünnet Durumları

Doç. Dr. Akçay, acil sünnet gerektiren durumları da açıklıyor: “Parafimozis, sünnet derisinin çekildiğinde penisi sıkıp halka oluşturması ve sünnet derisinin glans üzerine geri sıyrılmasını engellemesidir. Bu durumda acil sünnet yapılmalıdır.”

Sünnet Yapılmaması Gereken Durumlar

Doç. Dr. Akçay, sünnet yapılmaması gereken durumları şöyle sıralıyor: “Hipospadiasın bulunması, penis deformiteleri, kanama bozuklukları ve aktif balanopostit (penis veya sünnet derisinde enfeksiyon). Sünnet yapacak cerrah bu durumları göz önünde bulundurmalıdır. Ayrıca, inmemiş testis kontrolü de yapılmalıdır.”

Kilolu Çocuklarda Sünnet

Sünnetin bir cerrahi işlem olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Akçay, kilolu çocuklarda sünnet sonrasında yapışma riski bulunduğunu belirtiyor.

Faydaları

Doç. Dr. Akçay, sünnetin faydalarını şöyle sıralıyor: “İdrar yolu enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve penis kanseri riskini azaltır.”

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doç. Dr. Akçay, sünnet sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıklıyor: “Kanama, şişlik, iltihap veya ateş gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır. Ayrıca, yara hattına antibiyotikli krem uygulanmalı ve su değdirilmemelidir. Ilık suya oturma banyoları da faydalıdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.