enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Srebrenitsa katliamı 29. yılında anılıyor: Srebrenitsa’da neler yaşandı?

Srebrenitsa katliamı 29. yılında anılıyor: Srebrenitsa’da neler yaşandı?
REKLAM ALANI
11.07.2024 10:38
1
A+
A-

Srebrenitsa Katliamı’nın 29. yıl dönümünde, dünyaca acının sembolü haline gelen bu trajediyi bir kez daha anıyoruz. Bu yıl da kimlik tespiti yapılan toplu mezar kurbanlarının cenazeleri toprağa verilecek.

SREBRENİTSA KATLİAMINDA HAYATINI KAYBEDEN 14 KİŞİ DAHA TOPRAĞA VERİLECEK

11 Temmuz 1995’te Sırpların Srebrenitsa’yı ele geçirmesinin ardından BM koruması altındaki Boşnak siviller, Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocuklar Boşnak askerlerin kontrolüne gönderilirken, en az 8 bin 372 Boşnak erkek vahşice katledildi. Katledilenler toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalar kapsamında toplu mezarlarda bulunan kurbanların kimlik tespiti yapıldı. Her yıl 11 Temmuz’da düzenlenen törenle tespit edilen kurbanlar Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnediliyor.

Bugün toprağa verilecek kişilerin isimleri şöyle:

YAZI ARASI REKLAM ALANI

“Beriz Mujic, Hamed Saliç, Hasib ve Camil Efendic kardeşler, Mehmed Krdzic, Sabrija Omic, Musan Siljkoviç, Sakib Harbas, Ahmet Jasareviç, Nevres Salihoviç, İbrahim Salkic, Midhat Basic, Hajdin Mustafic, Latif Mandzic.”

SREBRENİTSA KATLİAMI’NIN ARDINDAN

Srebrenitsa Katliamı, Avrupa’nın kalbinde işlediği en büyük toplu katliam ve ilk belgelenmiş soykırım olarak tarihe geçti. Uluslararası Adalet Divanı, 2007’deki kararında Srebrenitsa’da yaşananları “soykırım” olarak nitelendirdi.

Sırp generali Ratko Mladic, sonuca bağlanan davada Srebrenitsa soykırımı da dahil olmak üzere birçok suçtan müebbet hapse mahkum edildi. Eski Bosnalı Sırp lideri Radovan Karadzic ise Srebrenitsa soykırımı da dahil 10 suçtan 40 yıl hapis cezası aldı.

Bugüne kadar Srebrenitsa davalarında 45 Sırp, toplam 699 yıl hapis cezası aldı. Eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Milosevic de Srebrenitsa soykırımıyla suçlandı ancak yargılama sırasında hayatını kaybetti.

Srebrenitsa Katliamı, dünyanın gözleri önünde gerçekleşen ve unutulmaması gereken bir insanlık ayıbıdır. Toplu mezarlardan çıkarılan ve kimlikleri tespit edilen kurbanların cenazelerinin her yıl 11 Temmuz’da defnedilmesi, acının ve adalet arayışının sembolüdür.

Bugün toprağa verilen her bir kurban, Srebrenitsa’nın anısına bir saygı duruşudur. Bu katliamın sorumluları ve soykırımı inkar edenler asla unutulmamalıdır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.