Haber Metni
Beyaz Saray, Türkiye’nin Suriye sınırında (PKK/YPG kaynaklı) meşru terör tehdidi endişesini anladıklarını kaydederek, “Suriye’de sonuç ne olursa olsun Türklerin burada önemli bir oyuncu olduğuna şüphe yok.” açıklamasını yaptı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, telekonferans yoluyla yaptığı basın brifinginde, Suriye’deki son durumu değerlendirdi.
Kirby, bir basın mensubunun, “Seçilmiş Başkan (Donald) Trump’ın, Suriye’nin anahtarının Türkiye’nin elinde olduğu yönündeki” ifadelerini hatırlatarak, yönetimin bu konudaki yaklaşımının ne olduğu sorusuna cevap verdi.
ABD’li danışman, “Son 14 yıldır olduğu gibi, Suriye’de sonuç ne olursa olsun Türklerin burada önemli bir oyuncu olduğuna şüphe yok.” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın tam da bu sebeple Türkiye’ye gittiğini ve burada Suriye ile ilgili tüm konuları ele aldığını belirten Kirby, Suriye’deki PKK/YPG tehdidine ilişkin, “Geçmişte de söylediğim gibi, (Türkiye’nin) teröristlerle ilgili meşru endişeleri var. Suriye sınırında bir terör tehdidi var ve Türk vatandaşları oradaki terörist faaliyetlerin kurbanı oldular, bu tehditten endişe duydukları için Türkleri suçlayamazsınız.” değerlendirmesini yaptı.
ABD’nin de Suriye’de DEAŞ’ın yeniden canlanmaması konusunda önceliği olduğunu ve bu konuda SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG ile ilişkilerinin bulunduğunu anlatan Kirby, hem kendilerinin hem de SDG’nin odağının DEAŞ olarak kalması gerektiğini ve bu konudaki anlaşmazlık noktaları konusunda da Türkiye ile görüşmeye devam ettiklerini kaydetti.
Ek Bilgiler
Esad rejiminin devrilmesi sonrası Rusya’nın yavaş yavaş Suriye’den çekildiği iddia edilirken, The Economist Moskova ve HTŞ arasında müzakerelerin çoktan başladığını duyurdu. HTŞ’den bir kaynak yeni yönetimin Rusya’nın üslerinin bir kısmını veya tamamını elinde tutmasına izin vereceğini iddia etti. Ayrıca Tartus limanındaki kira sözleşmesinin devam etmesi de muhtemel. Bu Rusya’nın Akdeniz’deki tek derin su donanma tesisine erişimini sürdürmesi anlamına geliyor.
HTS ayrıca, Esad’ın iade edilme olasılığının düşük olduğunu kabul ediyor (Henüz resmi bir talepte bulunulmadı). Gazeteye konuşan kaynak “Kırmızı çizgiler yok” derken görüşmelerin ideolojiye değil çıkarlara dayandığını vurguladı.
Rusya, Tartus limanına ve Hmeymim hava üssüne erişimin devam etmesi karşılığında Suriye’ye insani destek sözü verdi ancak yeni yönetim bunun yeterli olmayacağını söylüyor. Çünkü Rusya ile diplomatik ve ekonomik bağlar kurmak istiyorlar.
HTŞ kaynağı “Şu anda müzakerelerin ilk adımındayız. İnsanlar yeni bir hayat kurmak istiyorlar. İlişkileri onarmak zorundayız, ülke ölmüş durumda, insanlar çok yoksul.” derken The Economist de HTŞ’nin Suriyeliler arasındaki yaygın nefrete rağmen Rusya’dan intikam almaya niyetli görünmediğini belirtiyor.