Gazze Ateşkes Anlaşması Uygulama Mekanizmaları Tartışıldı
Al Qahera News televizyonunun isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Gazze’deki ateşkes anlaşmasının uygulanma mekanizmalarının görüşüldüğü toplantı olumlu bir havayla geçti.
Kaynak, anlaşmanın uygulanması için gerekli düzenlemelerin, Kahire’de ortak bir operasyon odasının kurulması da dahil olmak üzere kabul edildiğini belirtti.
Operasyon odasında anlaşmanın hükümlerine uyulması ve etkili koordinasyon için Mısır, Filistin, Katar, ABD ve İsrail temsilcilerinin yer alacağı açıklandı.
İngiltere Parlamentosu Gazze Raporu Yayımladı
İngiltere Parlamentosunun Uluslararası Kalkınma Komitesi, Gazze’deki insani durum, Batı Şeria’daki gelişmeler ve yerinden edilen Filistinliler hakkında bir rapor yayımladı.
Raporda, İsrail’in Hamas’ın saldırılarına verdiği karşılıkta çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği ve Gazze’nin sivil altyapısının yıkıldığı belirtildi.
Uluslararası mahkemelerin, Gazze’de uluslararası hukukun ihlal edildiğine dair kararlarına atıfta bulunulan raporda, İsrail’in askeri operasyonlarının uluslararası insancıl hukuku ihlal ederek soykırım suçlamalarına yol açma riski taşıdığına dikkat çekildi.
İngiltere hükümetine Filistin devletini tanıması için bir zaman çizelgesi belirlemesi çağrısı yapılan raporda, Filistin devletini tanımanın kalıcı barış için önemli olduğu vurgulandı.
Rapora göre, Gazze’nin insani ihtiyaçlarını karşılamak için günlük 500 yardım tırının bölgeye girmesi gerekirken, bu sayı ortalama 25’e düştü. İsrail’in hava saldırıları sonrası dronlarla sivilleri hedef alması da raporda endişe verici olarak nitelendi.
BM Güvenlik Konseyi Lübnan ve Suriye Ateşkeslerini Tartıştı
BM Güvenlik Konseyi, UNIFIL ve UNDOF’a ilişkin bir oturum düzenledi.
BM Genel Sekreteri’nin Barış Operasyonlarından Sorumlu Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix, Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkesin kırılgan olduğunu ancak sürdüğünü belirtti.
UNIFIL’in tarafları desteklemeye devam ettiğini söyleyen Lacroix, Lübnan makamlarının ateşkesi sürdürme taahhüdünü vurguladı.
Lacroix, İsrail ordusunun Lübnan’dan 60 gün içinde çekilmesi gerektiğini ancak bu sürenin dolmasına 10 gün kala İsrail ordusunun faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.
Lacroix, İsrail’in Lübnan topraklarından derhal çekilmesini talep etti.
Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana geçen 7 haftada UNIFIL birliklerinin üslerinde faaliyetlerini kısıtladığını ve İsrail ordusu tarafından uyarıldığı için sığınaklarda kaldığını anlatan Lacroix, operasyonların aksadığını belirtti.
Lacroix, UNIFIL’in misyonunun zorluklara rağmen faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çekti.
UNTSO Başkanı Patrick Gauchat ise İsrail ile Suriye arasındaki 1974 tarihli ayrıştırma anlaşmasının geçerli olduğunu vurgulayarak tarafları uymaya çağırdı.
Gauchat, İsrail ordusunun ayrıştırma bölgesindeki varlığını sürdürdüğünü ve faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.
Gauchat, UNDOF’un İsrail’i bu faaliyetlerin anlaşmayı ihlal ettiği konusunda uyardığını aktardı.
Yerel halkın İsrail ordusunun faaliyetlerinden rahatsız olduğunu ve korktuğunu söylediğini belirten Gauchat, BM’ye yardım talebinde bulunduklarını ifade etti.
Gauchat, UNTSO’nun BM barış gücü personelinin görevlerini yerine getirebilmesi için tarafların ateşkesi sürdürmesi ve anlaşmaya saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.
BM Raportörleri Gazze Ateşkesini Değerlendirdi
BM raportörleri, Gazze’deki ateşkes ve esir takası anlaşması hakkında açıklama yaptı.
Açıklamada, sadece sürdürülebilir bir ateşkesin acıları ve can kayıplarını sona erdireceği vurgulandı.
İsrail’in ateşkes yürürlüğe girmeden önce Gazze’yi bombalamaya devam etmesinin üzücü olduğu belirtildi.
Gazze’deki İsrailli esirlerin ve İsrail hapishanelerinde gözaltına alınan Filistinlilerin evlerine dönme zamanının geldiği vurgulanan açıklamada, yerinden edilenlerin evlerine dönmelerine izin verilmesi ve daha fazla yerinden edilme korkusunun olmaması gerektiği kaydedildi.