enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Şimşek: En zoru geride kaldı

Şimşek: En zoru geride kaldı
REKLAM ALANI
11.07.2024 14:31
2
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Enflasyon Zirvesini Aştı, Yıl Sonu Hedefimiz Yüzde 42

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Türk ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, enflasyonun zirve noktasını geçtiğini belirterek yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 42 civarında olduğunu bildirdi.

Şimşek, “Uluslararası rezervlerde önemli bir iyileşme gözlemliyoruz. Bankalarla yaptığımız swap anlaşmalarını neredeyse tamamen kapattık” dedi. Swap hariç net rezervlerin eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üzerine çıktığını vurgulayan Bakan Şimşek, “Net rezervlerdeki düzelme yaklaşık 80 milyar dolara ulaştı. Geçmişte bu büyüklükteki bir iyileşme 11 yılda sağlanmıştı, şimdi ise bu başarı sadece bir yılda gerçekleşti” diye konuştu.

KKM hesaplarındaki bakiyenin 60 milyar doların altına indiğine dikkat çeken Şimşek, Temmuz ayında KKM hesaplarından çıkışların hızlanacağını ifade etti. Türkiye’nin istikrar ve reform programının risk priminde önemli bir düşüşe yol açtığını belirten Bakan Şimşek, “Son 1 yılda risk priminde yaklaşık 450 puanlık bir daralma yaşandı. Benzer ülkelere kıyasla risk primimizde ciddi bir iyileşme var” dedi.

Dış finansman kaynağına erişim sorunlarının ortadan kalktığını vurgulayan Bakan Şimşek, “Türkiye makul maliyetlerle dış finansman kaynağına erişebilir hale geldi” diye konuştu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Bakan Şimşek, rezervlerdeki artışın üçte ikisinin vatandaşların ve şirketlerin dövizden TL’ye geçişinden kaynaklandığını belirtti. “Enflasyonda en zor dönemi geride bıraktık” diyen Bakan Şimşek, Merkez Bankası’nın güçlü ve tutarlı bir dezenflasyon politikası uyguladığını söyledi. Bakan Şimşek, “Enflasyon gelecek ay yüzde 60 civarına inecek. Yıl sonunda enflasyon hedefimiz yüzde 42” dedi.

Şimşek, Türkiye ekonomisinin istikrarlı bir büyüme yolunda ilerlediğini belirterek, “İhracatımız ve turizm gelirlerimiz artıyor. Üretim sektöründeki iyileşme devam ediyor” diye konuştu. Türkiye’nin uluslararası finans kuruluşlarının olumlu notlarını aldığını hatırlatan Bakan Şimşek, “IMF, Türkiye ekonomisinin güçlü temeller üzerinde yükseldiğini ve sürdürülebilir bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirtti” dedi.

Bakan Şimşek, Türkiye’nin küresel belirsizlik ortamında bile büyüme ve refahını artırabileceğine inandığını söyledi. “Hükümet olarak yatırımları, istihdamı ve üretimi desteklemeye devam edeceğiz” diyen Bakan Şimşek, “Türkiye ekonomisinin geleceğine güveniyoruz” diye konuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.