enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9971
EURO
38,0394
ALTIN
2.833,69
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Saadet Partisi tepki gösterdi: 9. Yargı Paketi TBMM Adalet Komisyonunda

Saadet Partisi tepki gösterdi: 9. Yargı Paketi TBMM Adalet Komisyonunda
REKLAM ALANI
11.07.2024 14:35
6
A+
A-

TBMM Adalet Komisyonu’nda “9. Yargı Paketi” Görüşmeleri Başladı

Giriş

TBMM Adalet Komisyonu, kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başladı. Komisyon Başkanı Mustafa Yüksel, adaleti sağlayacak reform niteliğindeki düzenlemeleri hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Teklifin Kapsamı

Yüksel, 39 maddeden oluşan teklifin 20 farklı kanunda değişiklik ve düzenleme öngördüğünü vurguladı. Teklif kapsamında hukuki güvenliğin güçlendirilmesi, temel hak ve özgürlüklerin korunması, adalet hizmetlerinin etkinliğinin artırılması, suçla mücadele ve ailenin güçlendirilmesi gibi konularda düzenlemeler yer alıyor. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda da çeşitli değişiklikler yapılacak.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Teklifin Amaçları

AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, teklifin temel amaçlarının arasında temel hak ve özgürlüklerin korunması, yargı bağımsızlığının geliştirilmesi, adalete erişimin kolaylaştırılması ve yargıya güvenin artırılması yer aldığını belirtti. Özkan, 2019’da açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında önemli reformlar hayata geçirildiğini ve belgenin yüzde 71’inin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Kadının Soyadına İlişkin Düzenleme

Özkan, teklifte kadının soyadına ilişkin düzenleme yapılacağını ve kadınların soyadlarını kullanma mücadelesini desteklediklerini vurguladı. Özkan, uzlaşma sırasında belirlenemeyen veya sonradan ortaya çıkan zararlara ilişkin tazminat davası açılabileceğini de belirtti.

Hakaret Suçunda Düzenlemeler

Özkan, şikayete tabi hakaret suçunda azami şikayet süresinin belirleneceğine dikkat çekti. Sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen hakaret suçunun uzlaştırma kapsamından çıkarılıp ön ödeme kapsamına alınacağını vurguladı. Bu düzenlemenin kişiye hakaret edebilme özgürlüğü vermediğini, mağdurların hukuki yollara başvurabileceğini belirtti.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavları

Özkan, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nın kapsamının genişletileceğini ve soru sorulacak alanlara yenilerinin ekleneceğini belirtti. Ayrıca, sadece hukuk fakültesi mezunlarının uzlaştırmacı olabileceğini bildirdi.

TMSF’nin Süresinin Uzatılması

Özkan, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak atanmasını sağlayan düzenlemenin süresinin uzatılacağını ifade etti. Yediemin otoparklarında sahipleri tarafından teslim alınmayan araçların satış usullerinin kolaylaştırılacağını da belirtti.

Anayasa’ya Uygunluk Tartışmaları

Muhalefet milletvekilleri, teklifin Anayasa’ya aykırı olması nedeniyle usul tartışması açtılar. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, teklifin Anayasa’nın 14. maddesine aykırı olduğunu savundu ve teklifin geri çekilmesini istedi. Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun da aynı şekilde teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getirdi.

Türkiye Barolar Birliği’nin Görüşleri

Komisyon Başkanı Yüksel, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan’a söz verdi. Sağkan, teklifin hazırlık aşamasında yer almadıklarını ve “kadının soyadına” ilişkin düzenlemenin tartışmalı olduğunu ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin ilgili hükmü iptal ettiğini hatırlatarak, bu konunun ilgililerle masada görüşülerek hukuki bir çözüm bulunması gerektiğini savundu. Sağkan ayrıca, çoklu baro uygulamasından geri dönülmesini ve hukuk fakültesi mezunlarının uzlaştırmacı olmasını desteklediklerini vurguladı.

Görüşmeler Devam Ediyor

Teklif üzerindeki görüşmeler devam ediyor. Komisyon, konuyla ilgili tüm paydaşların görüşlerini almayı hedefliyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.