enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5397
EURO
35,9365
ALTIN
3.004,89
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Reuters: Türkiye, Afrika’daki krizin çözümü için devreye girdi

Reuters: Türkiye, Afrika’daki krizin çözümü için devreye girdi
01.07.2024 15:38
A+
A-

Türkiye, Somali ve Etiyopya Arasında Arabuluculuk Girişiminde

Türkiye, Somaliland ve Etiyopya arasında yaşanan gerilimi azaltmak için arabuluculuk girişimlerine başladı. Bu girişim, Somaliland’un Somali’den tek taraflı bağımsızlık ilanının ardından Etiyopya ile yaptığı anlaşmanın ardından gerçekleşti.

Etiyopya ile Somaliland arasında imzalanan mutabakat zaptı, Etiyopya’nın Somaliland kıyılarında ticari ve askeri faaliyetler yürütebilmesine izin veriyor. Bu anlaşma, Somali tarafından "yasadışı" olarak nitelendirildi ve ülkede sert tepkilere yol açtı.

Ankara’nın arabuluculuğu, krizin çözümü için yapılan son girişim olarak görülüyor. Reuters’a konuşan kaynaklar, Türkiye’nin Somali ile Şubat ayında imzaladığı savunma anlaşmasının Ankara’nın arabuluculuk rolünde etkili olacağını umduğunu belirtti.

Somaliland, Somali’nin kuzeybatısında yer alan ve 1991’den beri fiilen bağımsız olan bir bölge. Etiyopya ise Kızıldeniz’e erişmek için Somaliland’ın limanlarına ihtiyaç duyuyor. Anlaşma, Etiyopya’nın bu ihtiyacını karşılamayı ve bölgesel istikrarı sağlamayı amaçlıyor.

Ancak Somali, anlaşmayı kendi egemenliğini ihlal eden bir girişim olarak görüyor. Somali hükümeti, Somaliland’un bağımsızlığını tanımıyor ve bölgenin geri kalanıyla birleşmesi için çalışıyor.

Türkiye’nin arabuluculuk çabalarının sonuçlanması belirsiz. Kaynaklar, ilerleme şansının düşük olduğunu, ancak Ankara’nın bölgedeki yakın ilişkilerinden yararlanabileceğini belirtiyor. Türkiye, Somali’ye deniz gücü desteği sözü vermiş ve Etiyopya ile de güçlü siyasi ve ekonomik bağlara sahip.

Türkiye’nin girişimi, Afrika’daki bölgesel gerilimlerin tırmanmasına yönelik endişelerin bir göstergesi. Bölge son yıllarda siyasi istikrarsızlık, terörizm ve açlık gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Türkiye’nin arabuluculuğu, bu sorunların çözümüne katkıda bulunmayı ve bölgede barış ve istikrarı teşvik etmeyi amaçlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.