enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Paris Antlaşması Özeti ve Önemi… Paris Antlaşması Tarihi ve Maddeleri…

Paris Antlaşması Özeti ve Önemi… Paris Antlaşması Tarihi ve Maddeleri…
26.09.2024 14:06
A+
A-

Paris Antlaşması

Rusya ile Kırım Savaşı’nın ardından imzalanan Paris Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu için büyük önem taşıyordu. Fransa, Birleşik Krallık ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından imzalanan antlaşma, Fransızca, İngilizce ve Türkçe dillerindeydi ve toplam 10 maddeden oluşuyordu.

Paris Antlaşması Özeti

Kırım Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun zaferi, Avrupa devletleri karşısında avantajlı bir duruma getirdi. Paris Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu için bir dönüm noktası oldu. İmzalanan devletler, belirli vaatlerde bulundular ve antlaşma, Osmanlı İmparatorluğu için galibiyet niteliğindeydi.

Fransız başkenti Paris’te imzalanan antlaşma, 21 oturumda müzakere edildi ve toplam 10 maddeden oluşuyordu. Antlaşmaya göre Karadeniz, tarafsız bir bölge haline geldi ve Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa ülkeleri topluluğuna dahil oldu. Devletler arasındaki anlaşmazlıklar barışçıl yollardan çözülecekti.

Osmanlı Padişahı, Islahat Fermanı’nı diğer devletlere de bildiriyordu. Karadeniz çevresindeki askeri faaliyetler yasaklandı ve tersaneler yıkıldı. Hiçbir devlet, bu bölgede donanma bulunduramayacaktı.

Paris Antlaşması Tarihi

Antlaşma, 30 Mart 1856 tarihinde imzalandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.