Özel okullarda ders kitapları hakkındaki mevzuatta yeni düzenlemeler yapıldı. 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren özel okullarda da Bakanlık onaylı ders kitaplarının ücretsiz okutulması zorunlu hale getirildi.
Özel okullar, velilerden “ders kitabı” adı altında herhangi bir ücret alamayacak.
Bu düzenleme, Bakanlık denetiminden geçmeyen kitaplar aracılığıyla yanlış öğrenmelerin önüne geçmeyi hedefliyor. Türkiye’de her ders kitabı, Bakanlık tarafından ciddi bir inceleme sürecinden geçiriliyor.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, merkezî sınav sorularının hazırlanmasında Bakanlık ders kitaplarının kaynak alındığını açıkladı.
Diğer yandan, bu düzenleme velilerin farklı ders kitapları için ekonomik yükünün azalmasına da katkı sağlayacak.
Özel okulların kurucuları ve müdürleri, “derslerde Bakanlık onaylı ders kitaplarının okutulması” ve “ders kitabı için ücret talep etmeme” konusunda sorumluluklar taşıyor.
Özel okullar, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren kullanılan ders kitaplarının ücretsiz dağıtılıp dağıtılmadığı yönünde denetlenecek.
Bakanlık, ücretsiz dağıttığı ders kitaplarını kullanmayan veya velilerden “ders kitabı” adı altında ücret talep eden özel okullara cezai müeyyide uygulayabilecek.
Öğretim Kurumları Kanunu uyarınca, bu fiilde bulunan okullara brüt asgari ücretin 20 katına kadar idari para cezası verilebilir ve kurum açma izni ve çalışma ruhsatı iptali söz konusu olabilir.