enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1923
EURO
36,7132
ALTIN
2.968,19
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

"Orta-Doğu yerine Merkez Afro-Avrasya"

"Orta-Doğu yerine Merkez Afro-Avrasya"
22.12.2024 13:43
A+
A-

Merkez Afro-Avrasya Hukuku

Suriye’deki devrim, Baas ve Esed diktatörlüğünü sona erdirmekle kalmadı, aynı zamanda Orta Doğu’yu etkileyecek yeni bir sürecin başladığını da işaret etti.

Bu devrimle tetiklenen süreç, adil bir yeni dünya düzenine kapı aralayabilir. Ancak “Orta Doğu” adlandırmasının oryantalist olduğunu ve bölgenin çeşitliliğini yansıtmadığını unutmamak gerekir. Bu nedenle daha uygun bir isim olan “Merkez Afro-Avrasya” önerilmektedir.

Merkez Afro-Avrasya, coğrafi ve tarihsel bağlamda daha tarafsız bir isimlendirme sunar. Aynı zamanda bölgenin stratejik önemini, kültürel çeşitliliğini ve tarihsel rollerini doğru bir şekilde ifade eder.

Bu coğrafyayı oluşturan 24 ülkenin merkez ülkesi Türkiye’dir. Türkiye, bölge hukuku oluşturma konusunda öncü bir rol oynayabilir. Bu gücü, tarihi birikiminden ve bölgedeki etkinliğinden kaynaklanmaktadır.

Türkiye’nin bölgenin anayasa, medeni ve siyasi haklar, sosyal haklar ve devletlerarası ilişkiler hukukunu yeniden yapılandırmasına yönelik bir çalışma başlatması faydalı olacaktır. Bu çalışma, ülkelerin özgünlüğünü göz önünde bulundurarak ortak bir bölge hukuku hedeflemelidir.

Bu süreçte, her ülkenin birliğini ve bağımsızlığını esas alan bir hukuk ihraç edilmemeli, genel çerçevede mutabakat sağlanmış bir bölge hukuku oluşturulmalıdır. Bu hukukun ilk kapsamlı projesi, bölgesel bir ekonomi hukuku olabilir.

İsrail, ancak Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda Doğu Kudüs başkentli bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını kabul etmesi halinde bu sürece dahil olabilir. Kıbrıs ise iki devletli bir çözümle doğru konumda yer alabilir.

Türkiye’nin öncülüğünde, Merkez Afro-Avrasya hukukunun inşası, bölgenin küresel emperyalizme karşı bir bütün olarak konum alması için de bir fırsat sunar. Böyle bir süreç, bölge halklarının huzurunu, refahını ve özgürlüğünü artırabilir.

Bu görüş, üniversitelerin sempozyumları ve diğer akademik çalışmalarıyla geliştirilebilir. Pilot çalışma olarak ise Türkiye’nin destek verdiği Suriye’nin yeni anayasa süreci düşünülebilir. Bu çalışma, Suriye’nin birliğini ve geleceğini güvence altına alacak kapsayıcı bir anayasa oluşturulmasına katkı sağlayabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.