Akciğer Kanserini Tespit Eden Devrim Niteliğindeki Nefes Sensörü Geliştirildi
Zhejiang Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından geliştirilen çığır açan bir sensör, nefes yoluyla akciğer kanserini teşhis etme potansiyeline sahip. İnsanların nefeslerinde bulunan çeşitli gazlar, vücutlarındaki olaylara dair ipuçları veriyor.
Daha önce bazı kişilerde nefeslerinde bulunmayan izopren adlı bir bileşiğin akciğer kanseri ile bağlantılı olabileceği düşünülüyordu. Bu yeni araştırma, nefesteki düşük izopren seviyelerinin akciğer kanserine işaret edebileceğini öne sürüyor.
Bilim insanları, saç telinden binlerce kat daha ince bir sensör geliştirdiler. Bu sensör, nefesteki izopren seviyelerini son derece düşük konsantrasyonlarda bile tespit edebiliyor. Sensör, izoprene insan nefesindeki diğer bileşiklerden daha iyi tepki veriyor.
Araştırmacılar, sensörlerini beş akciğer kanseri hastası ve sekiz sağlıklı kişi üzerinde test ettiler. Hastalarda 40 ppb’den düşük, sağlıklı kişilerde ise 60 ppb’den yüksek izopren seviyeleri tespit edildi.
Bilim insanları, bu yeni teknolojinin akciğer kanserinin erken teşhisinde devrim yaratabileceğine inanıyor, ancak sensörün etkinliği konusunda kesin bir sonuca varmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.