enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

NASA’dan yeni Dünya alarmı: Yaşamı destekleyebilecek atmosfere sahip

NASA’dan yeni Dünya alarmı: Yaşamı destekleyebilecek atmosfere sahip
REKLAM ALANI
11.07.2024 11:53
3
A+
A-

Yeni Gezegen Bulgusu: LHS 1140 b

Montreal ve Michigan Üniversitelerinin araştırmacıları, 2023 sonu verilerini inceleyerek Cetus takımyıldızında keşfettikleri LHS 1140 b adlı yeni bir dış gezegenin okyanus ve atmosferik koşulları hakkında ipuçları sundular.

Baş araştırmacı Charles Cadieux, “Bilinen ılıman dış gezegenler arasında LHS 1140 b, başka bir dünyanın yüzeyinde sıvı su olasılığını en dolaylı olarak doğrulamak için en iyi şansımızı sunuyor. Bu, yaşanabilir dış gezegen araştırmalarında önemli bir dönüm noktası olacak.” açıklamasında bulundu.

NASA, Dünya’nın yarıçapının 1,73 katı ve kütlesinin 5,6 katı büyüklüğündeki yeni gezegeni “kayalık bir dünya” olarak tanımlıyor. Görünüşü, Mars ve Jüpiter’i andırıyor.

NASA’dan araştırmacı Ryan MacDonald, Güneş sistemi dışındaki gezegenlerde “ilk kez bir atmosfer belirtisi gördüklerini” belirterek Voyager uzay aracının bu atmosfere ulaşmasının 863.000 yıl süreceğini söyledi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

LHS 1140 b’de su varsa, muhtemelen yoğun ve donmuş bir tabakanın altında yer alıyor. Ayrıca, gezegenin atmosferinin Dünya’dakine benzer bileşenler, örneğin azot içerebileceği düşünülüyor.

MacDonald, “JWST ile LHS 1140 b’ye yaptığımız ilk gözlemler, bunun şu anda bilinen yaşanabilir bölge gezegenleri arasında atmosferik özellikler açısından en iyi aday olduğunu ortaya koydu.” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, LHS 1140 b’nin yüzeyinde sıvı su bulguları araştırmalarına devam ediyorlar. Bu keşif, insanlığın başka gezegenlerde yaşam olasılıkları konusundaki anlayışını derinleştirme potansiyeline sahip.

LHS 1140 b’nin keşfi, Dünya’ya benzer koşullara sahip başka dış gezegenler arayışında önemli bir adımdır. Bu keşif, evrende yaşama elverişli ortamların yaygınlığını ve kendi gezegenimizin yerini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, LHS 1140 b’nin atmosferik bileşimi ve yüzey özellikleri hakkında daha fazla veri toplamak için teleskobik gözlemlere ve gelecekteki uzay araştırmalarına güveniyorlar. Bu yeni bilgi, başka dünyalarda yaşamın varlığı hakkındaki soruları yanıtlamamıza yardımcı olabilir.

LHS 1140 b’nin keşfi, uzay araştırmalarında heyecan verici bir dönemin başlangıcını işaret ediyor ve insanlığın evrendeki yerini ve potansiyel geleceğini anlama arayışımızda kilometre taşı niteliğinde bir olaydır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.