enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,5568
EURO
36,5771
ALTIN
3.105,16
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
12°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Çok Bulutlu
12°C

Milli uydu Fergani’nin uzay başarısı Alman basınında

Milli uydu Fergani’nin uzay başarısı Alman basınında
17.01.2025 05:06
A+
A-

Alman Welt gazetesi, Türkiye’nin milli uydusu Fergani FGN-100-d1’e geniş yer ayırdı ve uzaya fırlatılmasını detaylı bir şekilde inceledi.

Avrupa’nın Filosundan Üç Katı Büyüklüğünde mi?

ABD’nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan uydu ile Türkiye’nin bağımsız bir navigasyon uydu ağı kurmayı planladığı belirtildi.

Bu ağın ABD’nin GPS, Avrupa’nın Galileo, Rusya’nın Glonass, Çin’in BeiDou ve Japonya’nın QZSS ağlarının bir rakibi veya tamamlayıcısı olması planlanıyor.

Türkiye’nin bir sonraki hedefi, uzaydaki egemenliğini artırarak savunma ve havacılık sanayinde daha fazla yer edinmek ve ihracatçı bir konuma gelmek. Bu konuda insansız hava araçlarında kaydedilen başarılar örnek gösterildi.

Fergani Uzay, drone üreticisi Baykar grubuna ait. Baykar’ın ürettiği insansız hava araçlarının Ukrayna’daki başarısı da hatırlatıldı.

Türkiye’nin uzay planının iddialı olduğu ve bu yolda ilerleme kaydedildiği vurgulandı. NATO üyesi Türkiye’nin uzay çalışmaları askeri uzmanlar tarafından izleniyor.

FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesi’nde (LEO) görev yapacak ve bir günde yaklaşık 15 kez Dünya turu atacak.

Fergani mühendisleri, uydunun tüm kritik bileşenlerinin geliştirilmesinde yer aldı. Projenin Türkiye’nin uzay teknolojilerinde ilerlemesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.