Milletvekili Nasıl Olunur?
Milletvekili olmak isteyenler, milletvekilinin nasıl olunabileceğini ve milletvekili olma şartlarını araştırmalıdır. Milletvekili olma şartları zamanla değişebileceğinden güncel bilgileri takip etmek önemlidir. Milletvekilleri seçimlerle göreve gelirler.
Milletvekili Olmak İçin Gerekenler
Milletvekili olabilmek için milletvekili seçilme yeterliliği şartlarını taşımak gerekir. Milletvekili seçilme yeterliliği ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri seçilmek için yeterli yaşın kaç olduğudur. Milletvekili olabilmek için belirlenen yaş sınırı önceden 30 idi. Ancak yapılan değişikliklerle yaş sınırı 2006 yılında 25’e, 2017 yılında da 18’e düşürüldü. Yani milletvekili olabilmek için şu anda 18 yaşında olmak gerekiyor.
Milletvekili olma şartları sadece yaşla ilgili değildir. Bağımsız aday olarak veya herhangi bir siyasi partiden katılım sağlanabilir. Siyasi partiden seçimlere katılmak için her partinin farklı bir ücret belirlediğini bilmek gerekir. Ancak kadın adaylar seçime herhangi bir ücret ödemeden katılabilirler.
Siyasi Parti Bünyesinde Milletvekili Olmak
Siyasi parti bünyesinde milletvekili olmak isteyenler ön başvurularını yaparlar. Başvurular partinin lideri tarafından değerlendirilir. Başvurusu kabul edilen milletvekilleri mazbatalarını alarak görevlerine başlayabilirler.
Bağımsız Olarak Aday Olmak
Bağımsız olarak aday olmak isteyenler İl Seçim Kurulu’na başvuru yapmalıdır. Memurların milletvekili adaylığına başvurmadan önce istifa etmeleri gerekir.
Milletvekili Olma Şartları
Milletvekili olarak seçilme yeterliliği, Anayasa ve Milletvekili Seçimi Kanunu ile düzenlenmiştir. Milletvekili seçilme yeterliliği ile ilgili belirlenen diğer şartlar şunlardır:
Kamu görevinde çalışmış kişilerin milletvekili adayı olabilmek için görevlerinden istifa etmeleri gerekir. Görevlerinden istifa etmedikleri sürece milletvekilliğine aday olamazlar.