Mersin’de gerçekleştirilen Yatırım İş Birliği Forumu’nda, Türk dünyasının ekonomik potansiyeli ve ticaret fırsatları üzerinde duruldu. Irak ile Azerbaycan arasındaki iş birlikleri ele alındı.
Mersin’de, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından düzenlenen Türk Ticaret Fuarı (TTF) çerçevesinde “Türk Devletlerinin Ekonomik Gücü ve Türk Ticaret Fuarının Getireceği Fırsatlar” konulu Yatırım İş Birliği Forumu gerçekleştirildi.
Mersin Valiliği ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliğiyle, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Muhammed Arif Çetin’in organizasyonunda düzenlenen etkinliğe Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Vali Yardımcısı Ahmet Gazi Kaya da katıldı.
Forumda, AK Parti Genel Merkez Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Zekeriya Aslan, KKTC Mersin Başkonsolosu Özgür Ezel, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile iş dünyasından önemli isimler yer aldı.
Toplantıda konuşan Muhammed Arif Çetin, Türk dünyasının Doğu-Batı ticaretinde önemli bir köprü görevi üstlendiğini vurguladı. Türk dünyasının iş birliğini artırarak farklı sektörlerde gelişim sağladığını belirten Çetin, Ortadoğu’daki siyasi ve askeri krizlerin bölgedeki ülkelerin Çin’den Avrupa’ya uzanan demir yolu hattına olan ilgisini artırdığını ifade etti.
Çetin, Mersin’in Irak ile olan ticaretinin son bir yılda %49 oranında arttığını belirterek, Irak Ticaret Bakanı ve Irak Ticaret Odaları Birliği’nin Türk dünyasıyla ilişkileri güçlendirmek için gerçekleştirdiği Azerbaycan ziyareti sonucunda 150 Irak şirketinin Azerbaycan ve diğer Türk devletleriyle bağlantı kurduğunu aktardı.
Türkiye’nin “Türk Dünyası” yaklaşımının, küresel ticarette ağırlığın Batı’dan Doğu’ya kaymasına katkı sağladığını söyleyen Çetin, Kazakistan, Rusya ve Çin ile dengeli ilişkilerin önemine dikkat çekti.
Özbekistan’ın ekonomisini dışa açma çabaları, Türkmenistan’ın ihracat kapasitesini artırma hedefleri, Kırgızistan’ın insan kaynaklarını geliştirme isteği ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü sağlama hedefi gibi unsurlarla Türk dünyasının yeni bir ekonomik atılıma hazırlandığını belirtti.
Çetin, Türk devletlerinin kurumsal yapılar inşa ederek ilişkileri daha sağlam hale getirdiğini ve yeniçağın dönüşümlerine öncülük ettiğini ifade etti. Türk dünyasının ekonomik entegrasyonunu artırarak daha fazla fayda sağlayabileceğini vurgulayan Çetin, Türkiye’nin doğal kaynak ihtiyacının Türk Cumhuriyetlerinde karşılanabileceğini, aynı şekilde Türk devletlerinin Türkiye’nin gelişmiş sanayi tecrübesinden yararlanabileceğini dile getirdi.
Çetin, gümrük, turizm, ticaret, enerji, savunma ve eğitim gibi alanlarda daha fazla iş birliği yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ortak yatırım projeleri ve girişimlere orta ve uzun vadede daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin öncülüğünde gerçekleştirilen yatırımların, Azerbaycan örneğinde olduğu gibi karşılıklı ve dengeli bir şekilde gelişmesinin kritik olduğunu belirtti. Türk Cumhuriyetlerinin Türkiye ile olan ticari ilişkilerini güçlendirmesi ve farklı bölgelerde ortak girişimleri daha fazla teşvik etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.