enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5564
EURO
36,3052
ALTIN
2.998,23
BIST
9.390,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Merkez Bankası 8 ay sonra ilk kez düşen enflasyonu değerlendirdi

Merkez Bankası 8 ay sonra ilk kez düşen enflasyonu değerlendirdi
04.07.2024 11:55
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi

Merkez Bankası, haziran ayı fiyat gelişmelerine ilişkin değerlendirmesinde, enflasyonun yıllık bazda 8 ay sonra ilk kez düştüğüne vurgu yaptı. TÜİK verilerine göre, haziranda enflasyon aylık %1,64, yıllık ise %71,60 olarak gerçekleşti. Üretici enflasyonu ise aylık %1,38, 6 aylık %19,49 ve yıllık %50,09 arttı.

Merkez Bankası, hizmet grubunda sınırlı olmak üzere tüm gruplarda yıllık enflasyonda gerileme tespit etti. Hizmet grubunda aylık fiyat artışının önceki aya kıyasla zayıfladığı, ancak yine de yüksek kaldığı belirtildi.

Ulaşımda Bayram Etkisi

Aylık bazdaki fiyat artışlarının kira ve lokanta-otel alt gruplarında zayıfladığı, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde ise güç kazandığı vurgulandı. Kirada aylık artışın %5,09’a gerilediği, yıllık enflasyonun ise 1,50 puan azalarak %123,64 olarak gerçekleştiği ifade edildi. Lokanta-otel alt grubunda, gıda fiyatlarındaki artışın kısmen zayıflamasıyla aylık enflasyonun %3,09’a düştüğü belirtildi.

Diğer hizmetler alt grubunda, eğitim hizmetlerinde yüksek fiyat artışının, bakım ve onarım ile sigorta hizmetlerinde ise fiyat düşüşlerinin öne çıktığı kaydedildi.

Ulaştırma ve haberleşmede fiyat artışlarının güçlendiği belirtilen değerlendirmede, “Ulaştırma hizmetlerinde fiyat artışı (yüzde 4,53) bayramın da etkisiyle haziran ayında güç kazanmış, böylelikle yıllık enflasyon 4,44 puan yükselerek yüzde 103,54 seviyesine ulaşmıştır. Alt grup aylık enflasyonunda, karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığının (yüzde 12,71) yanı sıra şehir içi yolcu taşımacılığı tarifelerindeki artışlar belirleyici olmuştur. Haberleşme hizmetleri fiyatları yüzde 4,20 oranında yükselirken, cep telefonu ve internet ücretlerinin yanı sıra posta hizmetleri fiyatındaki belirgin artış dikkat çekmiştir” denildi.

Otomobil Kampanyalarının Etkisi

“Dayanıklı mal fiyatları döviz kurundaki ılımlı seyir, iç talep gelişmeleri ve otomobilde gerçekleşen indirim kampanyalarına bağlı olarak uzun bir aranın ardından haziran ayında gerilemiştir” ifadelerine yer verilen değerlendirmede dayanıklı mallara ilişkin şunlar kaydedildi:

“Dayanıklı mallar (altın hariç) fiyatları son dönemde döviz kurundaki ılımlı seyir ve iç talepteki görünümün yansımalarıyla 2021 yılı ağustos ayından bu yana ilk defa düşüş (yüzde 0,50) göstermiş, grup yıllık enflasyonu 10,54 puanlık düşüşle yüzde 46,89 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde fiyatlar mobilya (yüzde 1,95) ve beyaz eşyada (yüzde 1,30) artarken, otomobil (yüzde 0,92) ile beyaz eşya dışında kalan elektrikli ve elektriksiz ev aletlerinde (yüzde 1,99) gerilemiştir.”

Taze Meyve Sebze Fiyatlarında Yüksek Artış

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyatların haziran ayında %1,78 oranında arttığı, yıllık enflasyonun ise 2,06 puan düşerek %68,08 olduğu belirtildi. Ayrıca yıllık enflasyonun işlenmemiş gıdada 6,03 puan gerilediğini işlenmiş gıdada ise 1,39 puan arttığı kaydedildi.

“Mevsimsellikten arındırılmış verilerle, sebze fiyatlarında daha belirgin olmak üzere taze meyve sebze fiyatları haziran ayında yüksek bir artış kaydetmiştir” denilen açıklamada kırmızı et fiyatlarının düştüğü belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Diğer işlenmemiş gıda grubunda, kırmızı et fiyatlarında süregelen artışların yerini düşüşe bıraktığı izlenmiş, benzer şekilde kümes hayvanları eti fiyatları da bu dönemde gerilemiştir. Yumurta fiyatlarındaki düşüş ise haziran ayında sürmüştür. Böylece, işlenmemiş gıda aylık fiyat artışı yüzde 0,79 olarak gerçekleşmiştir. İşlenmiş gıdada aylık enflasyon yüzde 2,71 ile önceki aya kıyasla yavaşlarken, ekmek-tahıllar kalemindeki fiyat artışı (yüzde 4,64) ekmek fiyatları öncülüğünde belirgin olmuştur.”

ÜFE’de Enerji Fiyatlarına Dikkat

Yurt içi üretici fiyatlarına ilişkin değerlendirmede ise enerji fiyatlarındaki %2,22 oranındaki artışa dikkat çekildi.

TCMB üretici fiyatlarına ilişkin değerlendirmede “Aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde, kömür ve linyit, içecekler, su ve suyun arıtılması ve damıtılması, basım ve kayıt hizmetleri, deri ve ilgili ürünler, elektrik gaz buhar ve iklimlendirme fiyat artışları ile öne çıkan alt gruplar olmuştur” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.