enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Menapoz kalp krizi riskini beş kat artırıyor

Menapoz kalp krizi riskini beş kat artırıyor
REKLAM ALANI
26.06.2024 16:04
1
A+
A-

Menopoz: Kadın Kalbinde Sessiz Bir Tehdit

Menopoz, kadınların hayatlarında meydana gelen fizyolojik değişimlerin sadece ruh hallerini değil, aynı zamanda kardiyovasküler sağlıklarını da derinden etkileyebilen önemli bir dönüm noktasıdır. Ne yazık ki, birçok kadın menopozun kalp sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerinden habersizdir.

Heart Research’ün 2022 tarihli çalışması, her beş kadından üçünün menopozun kalp sağlığını etkileyebileceğine dair hiçbir bilgi sahibi olmadığını ortaya koymaktadır. Bu bilinç eksikliği, endişe verici bir şekilde ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Sadece İngiltere’de her yıl 23.000’den fazla kadın kalp krizi ve kalp hastalıklarından hayatını kaybetmektedir. Bu, meme kanseri nedeniyle kaydedilen ölüm oranının iki katıdır.

Menopoz ve Artan Kalp Hastalığı Riski

Menopoz sırasında kadınlarda, onları kalp krizi riskine karşı koruyan östrojen hormonu seviyeleri düşer. Newcastle Üniversitesi Kardiyoloji Profesörü Vijay Kunadian, menopoz sonrasında kadınların kalp krizi ve kalp hastalığı geçirme riskinin beş kat arttığını vurgulamaktadır.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Amerikan Kardiyoloji Koleji konferansında sunulan bir araştırma, kadınların menopoz sonrası kalp hastalığı riskini ne kadar hızlı arttırabileceğini çarpıcı bir şekilde göstermiştir. Araştırmacılar, atardamarlarındaki kolesterol seviyelerini düşürmek için statin kullanan 579 menopoz sonrası kadını izlemişlerdir. Çalışma, bu kadınların bir yıl içinde, yaşıtlarına göre iki kat daha hızlı potansiyel olarak ölümcül plaklar (damar tıkanıklığına neden olan birikintiler) biriktirdiklerini ortaya koymuştur.

Yağ, kolesterol ve kalsiyumdan oluşan plaklar, kan damarı duvarlarına tutunur ve zamanla sertleşerek atardamarları daraltır ve kan akışını engellerler. Ayrıca pıhtı oluşturarak kalp krizlerine yol açabilirler. Üstelik, yüksek tansiyon ve karın yağı gibi kalp hastalığı risk faktörleri, menopoz sonrası kadınlarda erkeklerden daha belirgin bir etkiye sahiptir.

Menopoz ve Kalp Hastalığı Arasındaki Bağlantı

Menopoz ile kalp hastalığı arasındaki bağlantının anahtarı östrojendir. Profesör Kunadian, “Östrojen, kardiyovasküler sağlık üzerinde çok sayıda koruyucu etkiye sahiptir.” diyor. Östrojen, kan damarlarının gevşemesine ve kanın daha rahat akmasına yardımcı olur. Ayrıca iltihaplı hücreleri temizleyerek yağlı plaklara dönüşmelerini engeller. Menopozla beraber östrojen seviyeleri azaldığında, bu koruyucu etkiler de ortadan kalkar.

Leeds Üniversitesi’nde Kardiyovasküler Tıp Profesörü Chris Gale, kadınların kalp krizlerinin sadece erkeklerin başına gelen bir sorun olmadığını fark etmeleri gerektiğini vurgulamaktadır. “Kalp krizi geçiren birini düşündüğümüzde genellikle fazla kilolu, diyabet hastası ve sigara içen orta yaşlı bir erkek düşünürüz. Ancak tablo her zaman böyle değildir.” diyor Profesör Gale. “Kalp, menopozu sevmez.”

Kadınlar, menopozun kalp sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini anlamalıdır. Kalp hastalığı risklerini azaltmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve stresi yönetmek çok önemlidir. Ayrıca kadınlar, özellikle menopoz sonrası dönemde kalp sağlığı kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıdırlar.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.