enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9971
EURO
38,0394
ALTIN
2.833,69
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Mehmet Güleryüz kimdir, kaç yaşında, neden öldü? Mehmet Güleryüz hastalığı nedir?

Mehmet Güleryüz kimdir, kaç yaşında, neden öldü? Mehmet Güleryüz hastalığı nedir?
REKLAM ALANI
03.09.2024 13:52
3
A+
A-

Mehmet Güleryüz, Çağdaş Türk Sanatının Öne Çıkan İsmi, Hayatını Kaybetti

Sanat camiasında üzücü bir haber: Çağdaş Türk sanatının öncü isimlerinden Mehmet Güleryüz, kanserle verdiği mücadeleyi kaybetti.

Mehmet Güleryüz’ün Sanatı

Güleryüz’ün sanatı, toplumsal eleştiriler ve bireysel özgürlük temalarıyla bezeliydi. Eserlerinde genellikle siyasi konular, kimlik arayışı ve insanın yalnızlığı gibi evrensel konulara değindi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Hayatı ve Kariyeri

Gürcü kökenli bir ailede dünyaya gelen Güleryüz, sanat kariyerine İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde başladı. Burada resim ve tiyatro eğitimi aldı. Paris’te ihtisas yaptıktan sonra Türkiye’ye döndü ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Daha sonra New York’a taşındı ve orada da sanatını icra etti. Türkiye’ye dönüşünde sanat eğitimi verdi ve Kalın adlı bir sanat dergisi çıkardı.

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin kurucu başkanlığını üstlenen Güleryüz, Ankara ve İstanbul’da önemli projelere imza attı. 1998’de “Devlet Sanatçısı” unvanını aldı, ancak daha sonra iptal edildi.

Ödülleri

Güleryüz, kariyeri boyunca birçok ödüle layık görüldü. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Sedat Simavi Vakfı Ödülü (1979)
  • Uluslararası İskenderiye Bienali Üçüncülük Ödülü (1987)
  • Resimde Onur Ödülü, Beykent Üniversitesi (2003)

Eserleri

Güleryüz’ün eserleri, İstanbul Modern Sanat Müzesi, Sakıp Sabancı Koleksiyonu ve New York Üniversitesi Koleksiyonu gibi prestijli koleksiyonlarda yer almaktadır.

Mirası

Mehmet Güleryüz, Türk sanat tarihinde toplumsal meselelere cesurca değinen ve bireysel özgürlüğü savunan bir isim olarak hatırlanacak. Eserleri, onun toplumsal sorunlara olan duyarlılığını ve yaratma gücünü yansıtıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.