enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ: Maymun çiçeği nasıl bulaşır?

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ: Maymun çiçeği nasıl bulaşır?
REKLAM ALANI
15.08.2024 09:35
7
A+
A-

Maymun Çiçeği Virüsü

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1958’de laboratuvar maymunlarında ortaya çıktı ve 1970’te Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanda tespit edildi. Son yıllarda, özellikle Afrika’nın belirli bölgelerinde salgınlar meydana geldi ve dünyanın diğer bölgelerinde de vakalar görüldü.

Belirtiler

Maymun çiçeği virüsü, grip benzeri belirtilere neden olur: ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve lenf bezlerinde şişme. Birkaç gün sonra vücutta döküntüler oluşur, genellikle yüzde, ellerde ve ayaklarda. Bu döküntüler kabarcıklara ve ardından kabuklara dönüşür. Belirtiler 5-21 gün içinde ortaya çıkar ve 2-4 hafta sürer.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Bulaşma Yolları

Virüs, enfekte hayvanların vücut sıvıları veya cilt lezyonlarıyla temasla bulaşır. İnsandan insana bulaşma da mümkündür, özellikle vücut sıvıları ve solunum damlacıklarıyla temas yoluyla.

Tedavi ve Aşılar

Maymun çiçeği virüsü için özel bir tedavi yoktur, ancak belirtiler yönetilebilir. Çiçek hastalığı aşıları, maymun çiçeği virüsüne karşı da koruma sağlayabilir.

Ölüm Oranı

Maymun çiçeği virüsünün iki türü vardır: Batı Afrika ve Orta Afrika. Batı Afrika türü daha hafif seyreder ve ölüm oranı düşüktür. Orta Afrika türü ise daha şiddetli belirtilere ve daha yüksek ölüm oranına sahiptir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.