enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3826
EURO
36,8470
ALTIN
2.970,27
BIST
9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
16°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
13°C

Lozan Antlaşması Özeti ve Önemi… Lozan Antlaşması Tarihi ve Maddeleri…

Lozan Antlaşması Özeti ve Önemi… Lozan Antlaşması Tarihi ve Maddeleri…
19.09.2024 14:03
A+
A-

Lozan Anlaşması’nın Kökeni

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından, Türkler, Rumlar ve Ermeniler haklarını elde etmek için mücadele etti. Türkler, 1922-1923 yılları arasında Sevr Antlaşması’nda kaybedilen bazı bölgeleri geri aldı. Yunanistan ile anlaşmazlığı sona erdiren ve Sevr Antlaşması’nın sınırlarını yeniden belirleyen Lozan Anlaşması, Türkiye’nin Kıbrıs, Irak ve Suriye üzerindeki iddialarını da sona erdirdi.

Lozan Anlaşması’nın Özeti

Yunanistan’ın yenilgisinden sonra, Türkiye Cumhuriyeti Sevr Antlaşması’nı reddetti. Müzakereler 1922’de başladı ve anlaşma 4 Şubat 1923’te imzalandı. Ancak Türk temsilciler daha sonra anlaşmayı reddetti ve müzakereler 23 Nisan 1923’te yeniden başladı.

Anlaşma 24 Temmuz 1923’te onaylandı. Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıdı, ancak Kıbrıs’ı İngiltere’ye, İtalya’nın Oniki Adalar’ı ve Trablusgarp’ı, Fransa’nın da Fas ve Tunus’u almasına izin verdi.

Lozan Anlaşması’nın Önemi

Lozan Anlaşması, kapitülasyon rejiminin tamamen kaldırılmasını onaylayarak Avrupa topluluklarının Osmanlı İmparatorluğu’nda elde ettiği ayrıcalıkları ortadan kaldırdı. Türk Ermeni toplumunun da kaderini etkiledi, ancak Sevr Antlaşması’nda vaat edilen haklar yerine getirilmedi.

Lozan Anlaşması’nın Tarihi ve Maddeleri

Lozan Anlaşması 24 Temmuz 1923’te Türkiye ve Müttefik Devletler arasında imzalandı. Maddeleri şunları içeriyordu:

  • İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum toplulukları ile Batı Trakya’daki Müslüman topluluklar hariç tüm azınlıkların ülkelerine geri gönderilmesi
  • Türkiye’nin Fransa ve İngiltere’nin manda yönetimi altındaki Suriye ve Irak ile sınırlarının belirlenmesi
  • Türkiye’nin Mısır ve Sudan üzerindeki iddialarından vazgeçmesi
  • Musul Vilayeti’nin kaderinin Milletler Cemiyeti tarafından belirlenmesi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.