Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) haftalık çalışmalarına, Sermaye Piyasası Kanunu’nda değişiklik öneren bir kanun teklifinin görüşülmesiyle başladı. Teklif, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet göstermesi için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izin alınmasının zorunlu hale getirileceğini içeriyor.
Teklifin bir diğer önemli maddesi ise limited şirketlerin de borsada işlem görebilmesine olanak sağlamasıdır. Ekonomim.com’un haberine göre, TBMM’ye sunulacak vergi taslağı, anonim şirketlere uygulanan vergi muafiyetlerinin limited şirket ortaklığı paylarına da uygulanmasını öngörüyor.
Bu düzenleme, anonim şirketlere sağlanan vergi kolaylığı nedeniyle Türkiye’de şirketlerin çoğunlukla anonim olarak kurulmasına ve limited şirketlerin anonim şirketlere dönüşmesine yol açmaktaydı. Teklif yasalaşırsa, limited şirketlerin ortaklık payları da borsada işlem görebilecek ve vergi muafiyetinden yararlanabilecek.
Geçmiş yıllarda, şirketler arasındaki bu eşitsizlik nedeniyle şikayetler dile getiriliyordu. Anonim şirketlerin hisse senetleri 2 yıl elde tutulduktan sonra vergiden muafken, limited şirket ortaklık payları elde tutma süresine bakılmaksızın vergilendirilmekteydi.
Yeni düzenleme ile bu eşitsizlik ortadan kaldırılarak, sınırlı şirketler de anonim şirketler ile aynı vergi avantajlarından yararlanabilecek. Ortaklık payları 5 yıl elde tutulduktan sonra elden çıkarılırsa, elde edilen kazançlar vergilendirilmeyecek.
Bu düzenleme, limited şirketlerin finansman kaynaklarını çeşitlendirmesine, büyüme potansiyelini artırmasına ve Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır.