enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5043
EURO
36,1845
ALTIN
2.980,00
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

‘Kuşadası’nda caretta caretta yuvaları çoğalıyor

Sürücü, yuva alanlarının koruma altına alındığını belirtti.

‘Kuşadası’nda caretta caretta yuvaları çoğalıyor
21.07.2024 15:57 | Son Güncellenme: 21.07.2024 16:14
A+
A-

AYDIN’ın Kuşadası ilçesinde caretta caretta yuvalarının her geçen gün arttığını dile getiren Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, bu yıl 5 yuva alanı tespit ettiklerini ifade etti. Sürücü, yuva alanlarının koruma altına alındığını belirtti.

Endemik bir tür olarak nesli tehlike altındaki deniz çayırlarına ev sahipliği yapan Kuşadası’nda caretta carettaların yuvaları her geçen gün artıyor. Bu yıl içerisinde 5 yuva alanı tespit ettiklerini ifade eden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Caretta carettalar, son yıllarda Aydın’a bağlı Kuşadası ve Didim kumsallarına yuva yaparak yumurtalarını bırakıyor. Bu yıl Kuşadası’ndaki 2 tatil sitesi sahili, Sevgi Plajı ve Pamucak sahilinden sonra, dün gece saat 04.00’de SSK sitesi kumsalına çıkan caretta ile birlikte 5 yuva alanı oldu. Yuva alanları Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü uzmanları, Kuşadası Belediyesi ve EKODOSD iş birliğiyle tel kafeslerle koruma altına alındı” dedi.

‘2011 YILINDAN BU YANA VATANDAŞLARI BİLGİLENDİRİYORUZ’

Sadece yaz aylarında gelen tatilciler, genellikle güney sahillerinde gördükleri caretta caretta yuvalarını Kuşadası’nda da gördüklerinde çok şaşırdıklarını ifade eden Sürücü, “2011 yılından bu yana carettaların Kuşadası kumsallarında yuva yaparak yumurtalarını bıraktıkları konusunda vatandaşları bilgilendirmekteyiz. Yeşil deniz kaplumbağaları bölgedeki zengin deniz çayırlarıyla besleniyor. Nesli tehlike altındaki Akdeniz’in çiçekli deniz bitkisi (Posidonia oceanica) açısından Kuşadası zengin alanlara sahiptir. Oksijen üretmeleri nedeniyle, denizlerin ormanı olarak bilinen deniz çayırları kıyıları erozyona karşı korur. Halk arasında deniz eriştesi olarak da bilinen Posidonia oceanicalar, Kuşadası’ndan başlayarak Milli Park’a kadar uzanan tüm kıyılarda görülebilmektedir. Kuşadası Güvercinada-Yılancıburnu arasındaki koy deniz çayırları açısından çok zengin olup, carettalar ve yeşil deniz kaplumbağaları suyun altında beslenirken, vatandaşlar da suyun üstünde yüzmektedir” ifadelerini kullandı.

‘DENİZ ÇAYIRLARI YOSUN GİBİ KİRLİLİĞİN DEĞİL, TEMİZ DENİZLERİN GÖSTERGESİDİR’

Endemik tür olan deniz çayırlarının çevresel atıklardan korunması gerektiğine dikkati çeken Sürücü, “Özellikle kış aylarında koya gelen onlarca trol teknesinin suya bıraktığı çapalar ve taramalarla mekanik hasarlar oluşturuyor, denize atılan lastik gibi atıklar nedeniyle de deniz çayırlarının üzerine baskı yaparak, fotosentez yapmalarını engelleyerek deniz çayırlarına zarar veriyor. Başta deniz kaplumbağaları olmak üzere birçok deniz canlısını buraya çeken, beslenmelerini ve üremelerini sağlayan deniz çayırlarının yoğun olduğu bu koy özel koruma bölgesi ilan edilmeli. Kuşadası’nın hassas kıyılarında deniz çayırlarının korunması için mutlaka yüzer şamandıra modeli ya da tonos uygulaması yapılmalı. Deniz çayırları yanlış bilinen yosunlardan oluşan bir kirlilik değil, sağlıklı ve temiz denizlerin önemli göstergelerinden biri. Onları hep birlikte korumamız gerekir” diye konuştu.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.