Kimlik ve Ehliyet Birleştirme
Milyonlarca vatandaş, kimlik ve ehliyet birleştirme işlemiyle ilgili ayrıntıları merak ediyor. Kimlik ve ehliyetini tek bir kartta birleştirmek isteyenler, kimlik ve ehliyet birleştirme randevusunun nasıl alınacağını ve nereden alınacağını araştırıyor.
İçişleri Bakanlığı’nın 1 Ocak 2017’de yürürlüğe koyduğu düzenlemeyle ehliyet, kimlik ve pasaportla ilgili değişiklikler yapılmıştı. Bakanlık, 21 Eylül 2020’de bir yenilik daha getirerek ehliyetin kimlik kartına entegre edilmesine olanak tanıdı.
Bu uygulama sayesinde vatandaşların kimlik ve ehliyetlerini ayrı ayrı taşımaları gerekmiyor. Dünyada ilk ve tek olan “Hayat Kimliğinle Kolay” uygulaması, yeni ehliyetlerdeki bilgilerin çipli kimlik kartlarına eklenmesini sağlıyor. Böylece vatandaşlar, trafikte yanlarında ek olarak bir ehliyet bulundurmak zorunda kalmıyor. Nüfus müdürlüğüne başvuran vatandaşlar, ehliyetlerini kimliklerine tanımlayarak tek kart avantajından faydalanabiliyor.
Kimlik ve Ehliyet Birleştirme Süreci
Ehliyeti yenilemek için kimlik yenilemeyle benzer bir süreç izleniyor. Hem yeni kimliğe hem de yeni ehliyete sahip olan vatandaşların birleştirme işlemi için ek belge ibraz etmeleri gerekmiyor. Yalnızca nüfus müdürlüğüne giderken yanlarında her iki kartı da bulundurmaları yeterli.
Yeni kimliğe ancak eski ehliyete sahip olan vatandaşların, birleştirme işlemi için nüfus müdürlüğüne şu belgeleri götürmeleri gerekiyor:
Kimlik ve Ehliyet Birleştirme Adımları
Randevu Alma:
Hem ehliyet hem de kimlik yenilemek için ilk adım randevu almaktır. Bu işlem zorunludur. Alo 199 numaralı çağrı merkezini arayarak veya “randevu.nvi.gov.tr” internet adresinden randevu alabilirsiniz. Gününüzde gitmezseniz sistem, yeniden randevu almanızı 1 ay boyunca engeller. Bu nedenle gidemeyecekseniz randevunuzu süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmeniz gerekir.
Değişim Ücretini Yatırma:
Randevunuzu aldıktan sonra değişim ücretini (değerli kağıt bedeli) başvurunuza geçmeden önce vergi dairesi müdürlüklerine, “ivd.gib.gov.tr” internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla veya bankaya yatırmalısınız.
Gerekli Belgelerin Hazırlanması:
Başvuruya giderken yanınızda olması gereken belgeler şunlardır:
Yeni Kimliğin Teslimi:
Gerekli belgelerle randevunuzu aldığınız gün nüfus müdürlüğüne giderek başvuru işlemini yaparsınız. Yeni kimlik, 1 veya en geç 2 gün içinde adresinize teslim edilir.
Geçerlilik Süresi:
Yeni çipli kimlik kartının kullanma süresi 10 yıldır. Sürenin bitiş tarihi kimliğin üzerinde belirtilir. Sürenin sonunda kimlik sahibinin yenileme başvurusu yapması gerekir.