enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0778
EURO
38,0489
ALTIN
2.833,75
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Kanser hastalarında yıllar öncesinden çıkan ortak belirti

Kanser hastalarında yıllar öncesinden çıkan ortak belirti
REKLAM ALANI
04.07.2024 12:20
1
A+
A-

Tek Bir Travma Bile Kanser Riskini Artırabilir

Mevcut araştırmalar, tek bir travmatik olayın bile bağışıklık sistemini zayıflatarak tümör gelişimine elverişli bir ortam sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.

Şiddetli bir ayrılık, sevdiklerinizin kaybı veya ağır bir yaralanma gibi travmatik deneyimler, uzun vadeli sonuçlar doğurabilir, stres tepkilerinizi kalıcı olarak değiştirebilir ve potansiyel olarak kanser riskinizi yükseltebilir.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, 54.000’den fazla kadın üzerinde gerçekleştirilmiştir. Otomobil kazaları veya saldırılar gibi travmatik bir olay yaşayıp da travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtileri gösteren kadınların, travma yaşamayanlara göre yumurtalık kanseri geliştirme riskinin iki katına çıktığı bulunmuştur.

Başka bir araştırmada, 278 kanser hastası incelenmiştir. Boyun, baş ve pankreas kanseri teşhisi konulan hastaların çoğunun, hastalıkları teşhis edildikten sonraki beş yıl içinde önemli bir stresli olay yaşadığı ortaya konmuştur.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Konunun uzmanı Dr. Andrea Lynne Roberts, “Travma veya kronik duygusal sıkıntı yaratan stresli olayların, sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceğini ve çeşitli tıbbi durumlar geliştirme riskinizi artırabileceğini doğrulamaktadır. Örneğin, stres ve kalp hastalığı arasındaki bağlantı, kanserle olan bağlantıdan çok daha fazladır. Eğer kronik stres yaşıyorsanız, kanserin endişeleneceğiniz en son şey olması gerektiğini düşünüyorum” demiştir.

Bu uyarılara rağmen, araştırmacılar on yıllardır kanser ve stres arasındaki ilişkiyi incelemeye devam etmektedirler.

MD Anderson’daki Bütünleştirici Tıp Programı Direktörü Dr. Lorenzo Cohen, bunun “beden sistemlerinizin işleyişini ciddi şekilde etkileyebileceğini” belirtmektedir. Cohen’e göre, en olası varsayım, “stresin vücudunuzu kansere karşı daha müsait hale getirmesi”, yani vücudunuzun kansere ve diğer hastalıklara karşı doğal savunmasını zayıflatmasıdır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.