enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0495
EURO
38,0803
ALTIN
2.835,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Japonya’nın ‘ilk kadın başsavcısı’ göreve başladı

Japonya’nın ‘ilk kadın başsavcısı’ göreve başladı
REKLAM ALANI
11.07.2024 05:50
2
A+
A-

Japonya’nın İlk Kadın Başsavcısı Unemoto Göreve Başladı

Başbakan Kişida Fumio’nun kabinesinin kararıyla 62 yaşındaki Yasuhiro Unemoto, Japonya’nın en üst düzey savcılık makamı olan Başsavcılık görevine başladı. Emekliliğe ayrılan Kai Yukio’nun yerine geçen Unemoto, bu görevi üstlenen ilk kadın oldu.

Basın toplantısında konuşan Unemoto, pozisyonun gerektirdiği rolün cinsiyetten bağımsız olduğunu vurguladı: “İster erkek ister kadın olsun, bu pozisyonda beklenen sorumluluklar aynı. Görevimi en iyi şekilde yerine getirmek için elimden gelenin en iyisini yapacağım.”

Başsavcı Unemoto, yetkilerinin “kamu güveni” temelinde, adalet ve dürüstlüğe odaklanarak kullanılmasının önemini vurguladı. Suçların “daha organize ve anonim hale geldiğine” dikkat çekerek gerçeğin ortaya çıkarılmasının “giderek zorlaştığını” belirtti: “Savcılığın kamu güveni temelleriyle desteklendiğini akılda tutarak, yetkilerimi gerektiği gibi kullanmaya çalışacağım.”

Unemoto’nun Savcılık Kariyeri

Çiba Eyaleti’nden olan Unemoto, 1985 yılında Chuo Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra savcılığa başladı. Adalet Bakanlığı’nın çeşitli birimlerinde görev alan Unemoto, 2021-2023 yılları arasında Hiroşima Başsavcısı olarak görev yaptı. 2023 yılında ise Tokyo’nun ilk kadın Başsavcısı oldu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Unemoto, iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) bağış fonu skandalı ve açık deniz rüzgar enerjisi projelerindeki yolsuzluklar gibi hem siyasi hem de mali soruşturmalarda adını duyurdu.

Kabinenin Atayımına Yorumlar

Kabine Baş Sekreteri Yoşimasa Hayaşi, Başsavcı Unemoto’nun atanmasının “kadınların güçlendirilmesi”nin önemini yansıttığını belirtti. Hayaşi, atamaların uzmanlık, kişilik ve deneyim gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapıldığını vurguladı. Kadınların yönetimde yer almasının önündeki engellerin kaldırılacağını da ekledi.

Unemoto’nun Başsavcılık görevi, Japonya’da hukukun üstünlüğünün ve kadınların adalet sistemindeki rolünün geleceği açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Kendisi, adalet ve dürüstlüğün korunmasında önemli bir figür olarak görev yapmaya devam edecek.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.