enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

İran “dijital riyal”i tanıttı

İran Merkez Bankası, yeni “dijital riyal” ile banknotların elektronik versiyonunu tanıttı. Kish Adası’nda başlayacak pilot proje, ödeme işlemlerini kolaylaştıracak.
İran “dijital riyal”i tanıttı
REKLAM ALANI
25.06.2024 03:57 | Son Güncellenme: 25.06.2024 03:55
3
A+
A-
İran Merkez Bankası, “dijital riyal” adını verdiği ve banknotlara benzeyen yeni bir elektronik para birimini tanıttı. Bu tanıtım, İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Farzin ve bazı üst düzey banka yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti. Tasnim haber ajansına göre, dijital riyal, banknotların elektronik ortamda bir yansıması olarak hizmet edecek. İran Merkez Bankası, müşterilerin bankacılık işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla dijital bir para birimi geliştirme planını daha önce açıklamıştı. Birkaç yıllık araştırma ve çalışmaların ardından, dijital para biriminin deneme sürümü İran’ın güneyindeki Kish Adası’nda başlatılmak üzere hazırlandı. Mellat ve Tejarat bankaları, Temmuz ayında başlayacak bu pilot projeye destek verecek. Dijital riyal, mal ve hizmet alımlarında kullanılabilecek. Kish Adası’ndaki pilot aşamada, müşteriler kağıt para kullanmadan banka kartları veya dijital riyal cüzdanı aracılığıyla ödeme yapabilecekler. Bu işlemler, sağlanan yazılımın ürettiği barkodun taranmasıyla gerçekleştirilebilecek. İran Merkez Bankası Yeni Teknolojiler Başkan Yardımcısı, 18 yaş üstü İranlıların %93,5’inin bankacılık ve elektronik bankacılık hizmetlerine erişimi olduğunu, her İranlının günde ortalama 5 bankacılık işlemi gerçekleştirdiğini belirtti. Dijital para programı, 2021 yılında ön çalışmalar ve Maliye ve Kredi Yüksek Konseyi’nin onayından sonra başlatıldı. İran Merkez Bankası, dijital riyalin piyasaya sürülmesinin İran dijital ekonomisini güçlendireceğini ve ödeme altyapısının esnekliğini artıracağını vurguladı.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.