enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5397
EURO
35,9365
ALTIN
3.004,89
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

İhracatçının kur isyanı büyüyor

İhracatçının kur isyanı büyüyor
15.07.2024 17:48
A+
A-

Armatür, Valf, Vana ve Sıhhi Tesisat Ekipmanları Sektöründe İhracat Düşüyor

Armatür, valf, vana, musluk ve sıhhi tesisat ekipmanları sektöründeki ihracat, haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,9 düşüşle 280,6 milyon dolara geriledi. Sektörün ilk altı aylık ihracatı da %2,9 azalarak 1,96 milyar dolara ulaştı.

Sektör Zor Günler Yaşıyor

Armatür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, sektörün zor günler yaşadığına dikkat çekerek, ihracatta rekor düşüşlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu. Turhan, “Daha önceden rekabet edebildiğimiz ülkelerle bile rekabet etmekte güçlük çekiyoruz. Kâr marjları iyice azaldı. Uluslararası pazarlarda ayakta kalmak ve taleplere uyum sağlamak için gerekli yatırımları yapamıyoruz. Şirketler ayakta kalmak için ihracat yapar hale geldi” diye konuştu.

Önlem Alınmazsa Durum Daha Kötüye Gidecek

Turhan, ihracatçılar için acil önlemler alınmazsa durumun daha da kötüleşeceğini söyledi. “Mevcut koşullarda ihracatçılar daha fazla dayanamaz. Kredi faiz oranları yatırım yapmayı neredeyse imkansız hale getirdi. Sektörümüz, inovasyon ve geliştirme için gerekli kaynaklara ulaşamıyor. Bu nedenle ihracat düşüşü devam edecek.”

Talep Edilen Destekler

Sektör, rekabet gücünü yeniden kazanmak için çeşitli destekler talep ediyor. Bu destekler arasında KDV desteği, yerli üretime teşvik, e-ihracat yatırımları ve Ar-Ge destekleri yer alıyor.

Almanya Başta Gelmeye Devam Ediyor

Armatür sektörü, haziran ayında en çok ihracatı Almanya’ya (32,9 milyon dolar) gerçekleştirdi. Rusya (15,4 milyon dolar) ve Irak (13,6 milyon dolar) sırasıyla en çok ihracat yapılan ikinci ve üçüncü ülkeler oldu. Ürdün’e yönelik ihracat ise %87 artışla 5,3 milyon dolara ulaştı.

İhracatçılara Destek Çağrısı

Turhan, hükümete ihracatçılara destek çağrısında bulundu. “Ülkemizin döviz ihtiyacını karşılamak için üreticilere ve ihracatçılara destek verilmeli. Sabit döviz politikası, elektrik, doğal gaz ve enerji zamları rekabet gücümüzü zayıflatıyor. İvedi olarak önlem alınmalı, yoksa birçok firma kepenk indirmek zorunda kalacak.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.