enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

HABER… 125 cc’ye ‘kurs’ engeli! 2 katı ücret talep ediyorlar

HABER… 125 cc’ye ‘kurs’ engeli! 2 katı ücret talep ediyorlar
REKLAM ALANI
03.08.2024 09:03
28
A+
A-

125 cc Motosiklet Kullanmak İçin B Sınıfı Ehliyet Sahiplerine Kolaylıklar

Şubat ayında yapılan bir yönetmelik değişikliğiyle birlikte, B sınıfı ehliyet sahipleri 125 cc ve altındaki motosikletleri kullanma imkanına kavuştu. Ancak bu kolaylığın üzerinden altı ay geçmesine rağmen, sürücü kurslarının büyük bir bölümü yeni yönetmeliğin uygulanmasında zorluklar çıkarıyor.

İstanbul’daki sürücü kurslarını arayarak 125 cc’lik motosiklet kullanmak için gerekli eğitimi almak istediğimizi söylediğimizde, kurs yetkilileri çoğunlukla eğitim süresinin 125 cc’ye göre ayarlanamayacağını ve normal motosiklet eğitimlerine katılmamız gerektiğini belirtti.

Aşırı Fiyatlı Eğitimler

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Çoğu kurs, 125 cc’ye kadar (A1) ehliyet eğitimleri için A2 ile aynı fiyatı olan yaklaşık 8 bin TL talep ediyor. Bazıları ise çok az fiyat düşürerek 6-7 bin TL gibi bir fiyat veriyor. Görüştüğümüz tüm kurslar A1 sertifikasını önermedi ve A2 sınıfı motosiklet ehliyeti almamız konusunda ısrarcı oldular.

Yüzde 50 İndirim Alınması Gerekiyor

Sürücü kurslarıyla yaptığımız görüşmede, 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanmak için vatandaşlara sağlanan kolaylıkların doğru şekilde anlatılmadığını gözlemledik. Bu hafif güçlü motosikletleri kullanmak için 2 bin 528 TL ödeyerek yeni bir sürücü belgesi çıkarmaya gerek yok. Üstelik normalde 12 saat olan eğitimlerin “yarısını” almak, A1 sertifika sınavlarına girmek için yeterli. Ayrıca sınava otomatik vitesli motosikletlerle girilebildiğinden, tek seferde geçme ihtimali artıyor.

MOTED: Sürücü Kursları Engelliyor

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, “Şubat ayında değişen yönetmelik, 125 cc’ye kadar olan motosikletleri ticari faaliyet dışında kullanmak isteyen vatandaşlarımız için büyük kolaylıklar tanıdı. İlk aylarda sistemsel altyapıdan kaynaklı sıkıntılar yaşanmıştı ancak bunlar çözüldü. Normal şartlarda yarı fiyatına eğitim ücretiyle, sertifika belgesi ödemeden ve sınavı diğer araç sınıflara daha kolay şekilde geçerek 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabileceğiniz A1 sertifikasını alabilirsiniz. Bakanlık, bu yönetmeliği çıkarırken hem önemli bir indirim sağladı hem de sürücü kurslarının gelir kaybetmemesi için onlara ek kontenjanlar tanıdı. Ancak, devletimizin vatandaşına tanıdığı bu imkanı sürücü kurslarının engellemesi doğru değil” dedi.

Kurslar: Polisler Ceza Yazabilir

Konuyla ilgili sorular yönelttiğimiz sürücü kurslarının çatı örgütleri yetkilileri ise, yönetmeliğin çıkmasının ardından sistemdeki aksaklıklar nedeniyle uzun bir süre hizmet verilemediğini belirterek, “İlk etapta önemli bir entegrasyon eksikliği vardı. Yapılan uygulamalarda A1 sınıfı motosiklet sertifikasına hak kazanmış kişilere sistemde görülemediği için trafik polisleri tarafından cezalar bile kesildi. Cezaların ardından sürücüler kursları arayarak parasını talep etti. Yaşanan bu aksaklıklar bazı sürücü kurslarını bu şekilde davranmaya yöneltmiş olabilir. Yapılan görüşmeler neticesinde bu sorun henüz çok yeni çözüldü. Sistemin birkaç hafta içerisinde tamamen oturmasını bekliyoruz. Bu süreçte tabi ki bazı kursların yönlendirme yapmasını ve yüksek ücret talep etmesini doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandılar.

A1 Sertifikasının (125 cc’ye Kadar) Toplam Maliyeti

  • Sınav harcı: 750 TL
  • Kurs Eğitimi: 4-4.500 TL
  • Kurs Süresi: 6 Saat
  • Toplam Ortalama: 5.000 TL

A2 Sertifikanın Toplam Maliyeti

  • Ehliyet Ücreti: 2.528 TL
  • Kurs Eğitimi: 8-8.500 TL
  • Kurs Süresi: 12 Saat
  • Toplam Ortalama: 10.500 TL

Sahip Olmak İçin Şartlar

  • En az 2 yıllık B ehliyet sahibi olmak.
  • 5 yıl içerisinde sürücü belgesi geri alınmamış olmak.
  • A2 için şart koşulan eğitim süresinin yarısını almak.
  • Sağlık şartlarını karşılamak.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.