enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5452
EURO
36,0083
ALTIN
3.007,40
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Günlük vitamin takviyeleri uzun yaşamayı sağlıyor mu?

Günlük vitamin takviyeleri uzun yaşamayı sağlıyor mu?
27.06.2024 14:13
A+
A-

Takviyeler Uzun Ömür Lütufu Sunmuyor, Aksine Riskli Olabilir

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, kanser veya kronik rahatsızlıkları olmayan 400.000’den fazla sağlıklı yetişkinden oluşan bir grup üzerinde yapılan izleme çalışması, düzenli takviye almanın uzun ömre herhangi bir olumlu etkisi olmadığını ortaya koydu. Aksine, vitaminler söz konusu olduğunda, günlük multivitamin alımı daha yüksek ölüm riskiyle ilişkilendirildi.

Araştırmanın bulgularına göre, multivitamin kullananlar %4 oranında daha fazla ölüm riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Bu heyecan verici bulgular, dünya çapındaki vitamin endüstrisinin, daha iyi sağlık vaadiyle yıllık milyarlarca dolar ciro yapan ve milyonlarca insan tarafından kullanılan bir sektör olmasına rağmen gündeme geldi.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü’nden araştırmacılar, 20 yılı aşkın bir süre boyunca yaşları ortalama 61 olan katılımcıları gözlemlediler. Bu katılımcılar arasında kanser veya kronik rahatsızlık geçmişi yoktu. Araştırmacılar, bu kişilerin 1993-2001 ve 1998-2004 yılları arasındaki multivitamin kullanım alışkanlıklarını incelediler. Sonuca ulaşmak için 27 yıla varan uzun bir takip süreci uygulandı.

Çalışmanın süresi boyunca, katılımcılardan yaklaşık 164.762’si hayatını kaybetti ve bu ölümlerin 49.836’sı kansere, 35.060’ı kalp hastalıklarına ve 9.275’i serebrovasküler hastalıklara bağlandı. Araştırmacılar ayrıca eğitim seviyesi, sigara kullanımı, vücut kitle indeksi, medeni durum, alkol ve kahve tüketimi gibi faktörleri de hesaba kattılar.

Elde edilen bulgular, multivitamin kullananların daha fazla bireysel takviye kullanma eğiliminde olduğunu, daha düşük vücut kitle indeksine sahip olduklarını ve daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları gösterdiklerini ortaya koydu. Ancak, günlük multivitamin alan kişilerin uzun ömürlü olma ihtimalleri, bu takviyeleri almayanlara göre daha düşüktü ve hatta bu kişilerde ölüm riski %4 oranında daha yüksekti.

Bununla birlikte, bu sonuçlar takviye kullanımının tamamen faydasız olduğu anlamına gelmez. Harvard Üniversitesi tarafından yakın zamanda yapılan başka bir araştırma, takviyelerin yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Diğer araştırmalar da göstermiştir ki plasebo etkisi olsa bile, takviyeler bazı kişilerde daha sağlıklı hissetmelerine yardımcı olabilir. Sonuç olarak, takviye kullanımı kişisel tercihlere bağlıdır, ancak bu takviyelerin uzun ömür üzerinde olumlu bir etkisi olmadığı ve hatta bazı durumlarda riskli olabileceği unutulmamalıdır. Herhangi bir takviye almayı düşünüyorsanız, öncelikle doktorunuza danışmanız önerilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.