enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Gizli tehlike: Hormon bozuklukları

Gizli tehlike: Hormon bozuklukları
REKLAM ALANI
17.09.2024 10:01
3
A+
A-

Hormon Bozuklukları: Gizli Tehlike

Hormonlar, vücudumuzun uyumlu çalışması için vazgeçilmezdir. Adet görme, doğurganlık, tüylenme, duygu durumu ve kilo gibi birçok alanda görev alırlar.

Kadınlarda sık görülen hormon bozukluklarından biri olan Polikistik Over Sendromu (PCOS), doğurganlık sorunlarına ve kronik hastalıklara yol açabilir. Tiroid hormonlarındaki dengesizlik ise metabolizmayı yavaşlatarak yorgunluk ve kilo kontrolü zorluğuna neden olur.

Hormon dengesinin sağlıklı bir yaşam için önemini vurgulayan Uzman Op. Dr. Zeki Salar, kadınların nelere dikkat etmesi gerektiğini şöyle sıralıyor:

YAZI ARASI REKLAM ALANI
  • Adet düzensizlikleri (daha sık, daha seyrek veya uzun süre adet görmeme)
  • Hızlı kilo alımı veya kilo verememe
  • Akne, saç dökülmesi veya aşırı kıllanma
  • Cinsel istekte azalma
  • Gebe kalmakta zorlanma veya tekrarlayan düşükler

Hormon bozuklukları kadının üreme sağlığını da etkiler. Yumurtlamayı engelleyerek hamileliği zorlaştırabilir. Örneğin, PCOS kısırlığa neden olabilirken, hipotiroidi ve hipertiroidi adet düzensizlikleri ve yumurtlama sorunları yaratabilir.

Bazı durumlarda hormon bozuklukları kanser gibi ciddi sorunların daha hızlı ilerlemesine yol açabilir. Örneğin, östrojen salgılayan yumurtalık kistleri meme kanserinin büyümesine ve hızlanmasına katkıda bulunabilir.

Op. Dr. Salar, hormon bozukluklarının erken teşhisinin önemini vurguluyor. Kronikleşen sorunların tedavisi daha zordur. Bu nedenle, belirtiler ortaya çıkarsa bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması tavsiye edilir. Gerekirse iç hastalıkları ve endokrinoloji uzmanları da tedaviye dahil edilebilir. Erken tanı sayesinde sorunların daha kolay ve hızlı çözülebileceği unutulmamalıdır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.