enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Geleneksel Kapı Tokmakları Sergisi Kent Müzesinde Görücüye Çıktı

Geleneksel Kapı Tokmakları Sergisi Kent Müzesinde Görücüye Çıktı
08.11.2024 09:17
A+
A-

Başlık: İnegöl Kent Müzesinde “Hayra Açılan Kapılar” Sergisi Açıldı

Metin:

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü’nün tasarladığı ve İnegöl Belediyesi’nin iş birliğiyle Kent Müzesi’nde sergilenen “Hayra Açılan Kapılar Geleneksel Kapı Tokmakları Sergisi” perşembe günü ziyaretçilere kapılarını açtı.

Enstitünün Bursa yöresindeki asırlık yapılardaki kapı tokmakları araştırmasından esinlenerek hazırlanan sergi, 30 adet esere ev sahipliği yapıyor. 6 Aralık 2024’e kadar İnegöl Kent Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

İnegöl Kent Müzesi’nin 170. sergisi olma özelliği taşıyan bu çalışma, İnegöl Belediyesi’nin Bursa Olgunlaşma Enstitüsü ile iş birliğinde açtığı yedinci sergi oldu.

Enstitü Seramik Bölümü Öğretmeni Fatma Kaçar, sergi hakkında şu bilgileri verdi: “Sergideki eserler, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait Bursa’daki tarihi yapılardaki kapı ve kapı tokmaklarından ilham alınarak hazırlandı. Osmanlı’da kapıların ve tokmakların farklı anlamları vardı, bu bir kültürdü.”

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise kapı tokmaklarının, sanat tarihimizde ve Anadolu’nun yaşam tarzında önemli bir yere sahip kültür mirası olduğunu vurguladı. Anadolu evlerindeki kapı tokmaklarının, ailenin sosyal durumunu yansıttığını ifade eden Başkan Taban, “Bursa Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde, seramik ve tiffany vitray teknikleriyle özgün tasarımlar oluşturuldu. Sergi 1 ay boyunca Kent Müzemizde açık kalacak. Vatandaşlarımızı sergiyi ziyaret etmeye davet ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından sergi açılışı gerçekleştirildi ve ziyaretçiler eserleri ilgiyle inceledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.