4. Finansın Geleceği Zirvesi ve Para Sohbetleri, Türkiye’nin Finansal Vizyonunu Tartışıyor
Türkiye’nin finans sektörünün geleceğini şekillendirecek olan 4. Finansın Geleceği Zirvesi ve Para Sohbetleri, Turkuvaz Medya Merkezi’nde gerçekleştirildi. Zirvede, finansal regülasyonlar, yeni bankacılık modelleri ve sürdürülebilir finans gibi önemli konular ele alındı.
Cumhurbaşkanı Yılmaz: Enflasyonla Mücadele Öncelikli
Zirveye video konferans yoluyla katılan Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz, “Enflasyonla mücadelede kaydedilen başarılar neticesinde 2024 kasım ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 47 seviyesine gerilemiştir. Dezenflasyon sürecinin devamında enflasyon oranının program döneminde tek haneli seviyelere düşmesini hedeflemekteyiz” dedi.
SPK Başkanı Gönül: Finansal Okuryazarlık Artıyor
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, son yıllarda halka arzların arttığını ve finansal okuryazarlığın yaygınlaştığını belirtti. Gönül, “Son 3 yılda 127 şirket halka arz edilirken, bu şirketler piyasadan yaklaşık 156 milyar lira fon sağladı. 2024’ün birçok düzenlemeyi yaptığımız ve önemli çalışmaları hayata geçirdiğimiz bir yıl olarak tarihe geçtiğini, toplumun her kesimine ücretsiz finansal eğitim imkanı sunan finansal okuryazarlık platformunun hayata geçtiğini vurguladı.
BDDK Başkanı Kavcıoğlu: Bankacılık Sektörü Güçlü
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapılarına ve etkin risk yönetim tecrübelerine sahip olduğunu ifade etti. Kavcıoğlu, “Sektörün sermaye yeterlilik oranı yüzde 18,1’ini, net karı ise 516 milyar TL’ye ulaştı. Kredi ve mevduat tarafında da büyüme kaydedildi” diye belirtti.
Bankacılık Sektörü Büyüklüğü 30 Trilyon TL’ye Ulaştı
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, bankacılık sektörünün büyüklüğünün 30 trilyon TL’ye ulaştığını ve gayri safi milli hasıla içindeki payının yüzde 76 olduğunu söyledi. Çakar, “Bankacılık sektörü gelişmiş olmasına rağmen Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelere göre büyüme potansiyeli hala yüksek. Finans sisteminin büyümesi önemli, ancak bu büyüme reel sektörü büyüterek yapılmalı” diye ekledi.
Bankacılar: Selektif Kredi ve Kaynak Temini Önemli
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Selektif kredi anlayışı, yatırım, üretim, istihdam ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak bir anlayışı ifade ediyor” dedi. Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, kaynak teminindeki başarıya dikkat çekerek “2024 yılında yurtdışı kaynak temininde 33 milyar doları aştık. Bu bir rekor. 2025’in ilk çeyreğinde ciddi bir kaynak girişiyle gireceğiz” diye belirtti. Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten ise “BDDK ve Merkez Bankası, bankacılık sektörüne tüm desteği sağlıyor. Kademeli bir faiz düşüşü ile birlikte, bankacılık sektörü de bundan faydalanacak ve maksimum destek vermeye devam edeceğiz” dedi.