enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Filistin’e saldıran İsrail’e ABD’den dudak uçuklatan yardım ortaya çıktı

Filistin’e saldıran İsrail’e ABD’den dudak uçuklatan yardım ortaya çıktı
REKLAM ALANI
27.06.2024 09:18
3
A+
A-

ABD’nin İsrail’e Yardımının Artması

7 Ekim tarihinde Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları tarafından gerçekleştirilen saldırıların ardından İsrail’in Filistinli sivillere yönelik saldırılarına rağmen, ABD’nin İsrail’e sağladığı önemli miktarda yardımın uluslararası tepkilere yol açtığı bildirildi.

Saygın Amerikan gazetesi Washington Post, 2023 Ekim ayından bu yana ABD’nin İsrail’e yaklaşık 6,5 milyar dolarlık yardım sağladığını ortaya çıkardı. Habere göre, bu askeri yardımın yaklaşık yarısı tek başına geçen ay gerçekleştirildi.

Gazeteye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Biden yönetimi yetkilisi, “Bu, kapsamlı bir yardım teşebbüsüdür” dedi. Yetkili, son zamanlarda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Washington’ın kendisine destek vermediği yönündeki suçlamaları nedeniyle bu rakamların kamuoyuna duyurulduğunu da belirtti.

Haberde ayrıca, bu rakamların bu hafta Washington’da Beyaz Saray yetkilileri ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant arasında yapılan görüşmelerde de dile getirildiği belirtildi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Yetkili, ABD’nin İsrail’in güvenliğini koruma konusundaki kararlılığını vurguladı ve yardımın İsrail’in kendini savunma yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olacağını ifade etti. Ancak eleştirmenler, bu yardımların İsrail’in Filistinli sivillere yönelik saldırılarını gerçekleştirmesine destek sağladığını ve bölgedeki şiddeti körüklediğini savundu.

Yardımların büyük kısmının, İsrail’in füze savunma sistemlerini geliştirmek için kullanılan Demir Kubbe sistemi gibi askeri ekipmanların satın alınmasına yönelik olduğu bildirildi. Ayrıca, yardımın eğitim ve istihbarat paylaşımını da içerdiği belirtildi.

Biden yönetimi, İsrail ve Filistinliler arasında adil ve kalıcı bir barışın gerekliliğini defalarca vurguladı. Ancak eleştirmenler, ABD’nin İsrail’e sürekli olarak sağladığı askeri yardımın, sorumlu tutulması gereken İsrail’i şımarttığını ve barış sürecini sekteye uğrattığını savunuyor.

İsrail hükümeti, ABD’nin desteğinden dolayı minnettarlığını ifade etti ancak Filistinli sivillere yönelik saldırıların durdurulması çağrılarını reddetti. İsrail, Filistinlilerin terör faaliyetlerini durdurması gerektiğini ve barışın ancak Filistinlilerin İsrail’in varlığını kabul etmesiyle sağlanabileceğini savundu.

Yardımlar konusunda tartışmaların önümüzdeki aylarda da devam etmesi bekleniyor. ABD’nin İsrail’e verdiği desteğin bölgedeki şiddeti çözmek için gerekli olup olmadığı sorusu, önümüzdeki dönemde hem kamuoyunda hem de karar vericiler arasında önemli tartışmalara konu olmaya devam edecek.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.