enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Fed Başkanı Powell’dan enflasyon mesajı

Fed Başkanı Powell, bugünkü enflasyon verilerini “ilerleme” olarak nitelendirerek, “Verilerde ilerleme görüyoruz ancak para politikasını gevşetmeye başlamayı gerektirecek güvene henüz sahip değiliz” dedi.
Fed Başkanı Powell’dan enflasyon mesajı
REKLAM ALANI
12.06.2024 21:54
1
A+
A-
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, bugün açıklanan enflasyon verilerini “ilerleme” olarak değerlendirdiklerini ancak para politikasını gevşetmeye başlamalarına izin verecek güvene henüz sahip olmadıklarını belirtti. Powell, Fed’in politika faizini beklendiği gibi değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmasının ardından bir basın toplantısı düzenledi. ABD ekonomisinin son iki yılda istihdam ve enflasyon hedefleri doğrultusunda önemli ilerleme kaydettiğini ifade eden Powell, iş gücü piyasasının güçlü istihdam kazanımları ve düşük işsizlik oranıyla daha iyi bir dengeye ulaştığını, enflasyonun ise önemli ölçüde gerilediğini ancak hala çok yüksek olduğunu söyledi.

‘Para polirikasında kısıtlayıcı duruşumuzu sürdürüyoruz’

Powell, enflasyonu %2 hedefine düşürme konusundaki kararlılıklarını vurgulayarak, “Talebi arzla dengelemek ve enflasyonist baskıları azaltmak amacıyla para politikasındaki kısıtlayıcı duruşumuzu sürdürüyoruz” dedi. Enflasyonun son iki yılda önemli ölçüde azaldığını, ancak hala uzun vadeli %2 hedefinin üzerinde seyrettiğini belirten Powell, bu yılın başlarındaki enflasyon verilerinin beklenenden yüksek olduğunu, ancak son dönemdeki aylık verilerin bir miktar hafiflediğini ifade etti. Powell, bugün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine de değinerek, “Bugünkü verileri bir ilerleme olarak görüyoruz, ancak para politikasını gevşetmeye başlamamız için yeterli güvene sahip olduğumuzu düşünmüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

‘Enflasyon hedefimize doğru ılımlı bir ilerleme kaydedildi’

Powell, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2’ye doğru düşmesine yönelik daha fazla güven kazanmadan politika faizini indirmenin uygun olmayacağını tekrarladı. Bu yıl şu ana kadar gelen verilerin kendilerine yeterince güven vermediğini belirtti. Son enflasyon rakamlarının ise yılın başına göre daha olumlu olduğunu ve enflasyon hedeflerine doğru ılımlı bir ilerleme kaydedildiğini ifade eden Powell, “Ancak enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2’ye yaklaştığına dair güvenimizi pekiştirmek için daha güçlü verilere ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Fed, iş gücü piyasası beklenmedik şekilde zayıflarsa müdahale etmeye hazır

Powell, ekonominin güçlü kalması ve enflasyonun devam etmesi durumunda politika faizini mevcut seviyesinde korumaya hazır olduklarını belirtti. İş gücü piyasasının beklenmedik zayıflaması veya enflasyonun beklenenden hızlı düşmesi halinde ise gerektiği şekilde yanıt vereceklerini vurguladı. Para politikasının, karşılaşılan riskler ve belirsizliklerle başa çıkmak için iyi bir konumda olduğunu vurgulayan Powell, kararlarını toplantıdan toplantıya değişen verilere, ekonomik görünüme ve risklerin dengesine göre alacaklarını dile getirdi. ABD Çalışma Bakanlığının bugün açıkladığı verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta aylık bazda değişim göstermedi ve yıllık bazda %3,3 artışla beklentilerin altında kaldı.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.