enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5599
EURO
36,0334
ALTIN
2.999,43
BIST
9.440,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Fatih’teki tarihi Hacı Evliya Çeşmesi vinçlerle yeni yerine taşındı

Fatih’teki tarihi Hacı Evliya Çeşmesi vinçlerle yeni yerine taşındı
09.08.2024 16:16
A+
A-

Fatih’teki Tarihi Hacı Evliya Çeşmesi Yeni Yerine Taşındı

Mimar Kasım Caddesi’ndeki Hacı Evliya Camii yanındaki Hacı Evliya Çeşmesi, yenilenmek için restorasyona girmişti. Yoğun yapılaşma ve trafik nedeniyle çeşme, Fatih Belediyesi ekipleri tarafından belirlenen yeni bir noktaya taşındı.

70 ton ağırlığındaki çeşme, elmas uçlu tellerle alttan kesilerek yapısal bütünlüğü korunarak yerinden kaldırıldı. Vinç yardımıyla güvenli bir noktaya taşındı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından çeşme yeni yerinde su vermeye başlayacak.

Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Fatih, tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu bir ilçe. Geçmişimizi korumak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Osmanlı döneminden günümüze gelen eserlerin restore edilmesi ve yaşatılması için gayret gösterildiğini belirten Turan, 17. yüzyıldan kalma Hacı Evliya Çeşmesi’nin sağlam dokusuyla bir miras olduğunu söyledi.

Turan, “Bu çeşmeyi ait olduğu yere taşımayı başardık. Kültürel mirasımızı korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Selim Ökten, çeşmenin trafik tehlikesi oluşturduğunu ve yapılaşma nedeniyle yola yakın kaldığını belirtti.

Ökten, “Yapıyı alttan elmas uçlu tellerle keserek bütünlüğüne zarar vermeden yeni yerine taşıdık. Uzun yıllar kültür mirası olarak hizmet vermeye devam edecek” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.