enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Enerjinizi akıllıca yönetmek için ipuçlarına kulak verin!

Enerjinizi akıllıca yönetmek için ipuçlarına kulak verin!
28.06.2024 14:30
A+
A-

Yorgunlukla Mücadele: Psikolojik Bir Yolculuk

Yorgunluk, üniversite sınavlarına hazırlanmanın yorucu günlerinden iş için mücadele vermeye ve değişmek için çabalamaya kadar hayatımızın pek çok alanında karşımıza çıkabilir. Tükenmişlik hissine kapıldığımızda, psikolojimiz yorgunlukla savaşta galip gelebilmeyi başarmalıdır.

Takdiri Al ve Ver

Tükenmişlik koçu Anna Katharina Schaffner’a göre, ne takdir ne de övgü alıp vermemek tükenme olasılığımızı önemli ölçüde artırır. Uzun vadede olumlu geri bildirim eksikliği, bizi psikolojik olarak küçültür ve değersiz hissettirir.

Perspektif Her Şeydir

Tükenmişliğin, çağımızın en önemli sorunlarından biri olduğunu düşünebiliriz. Ancak tarih boyunca, yorgunlukla mücadele eden insanlarla karşılaşılmıştır. Tükenmişlik, geçmişte “acedia” veya “nevrasteni” gibi isimlerle anılıyordu. Bu kaygılar, toplumsal değişimlerin bir sonucu olarak yüzyıllardır varlığını sürdürüyor.

Çalışma Hayatı Dostumuz Değildir

Geçmişte, mevsimler ve gün ışığı çalışma düzenimizi belirlerken, endüstrileşme, işe ve zamana karşı farklı bir tutum gerektirdi. Çalışma coşkusu, disiplin ve verimliliğe dönüştü. Hatta tembellik, ölümcül günahlardan biri olarak görülüyordu.

Çoğu insan, bu düşünceleri içselleştirmiş ve başarı olmadan hiçbir şey olmadığına, çalışmadan değersiz olduğuna inanmıştır. Benjamin Franklin’in ünlü ifadesi “zaman paradır”, çalışma ve başarı baskısı yaratmaktadır.

Bir Hobi Edinin

Tükenmişliğe karşı en güçlü panzehirlerden biri, hobidir. Hobiler, hayatımıza mutluluk ve sosyal bağlar katar. Bahçecilik, dans veya örgü örme gibi uğraşlar, bizi çok yönlü insanlar haline getirir. Farklı dünyaları beslemek, gelişmemiz için hayati önem taşır.

İçinizdeki Eleştirmeni Eğitin

Birçoğumuz, zihnimizde bizi sürekli yargılayan olumsuz bir sese aşinayızdır. Bu ses, bize yetersizliklerimizi ve hatalarımızı söyler. İçimizdeki eleştirmen, olumsuzluğu büyütür ve yorgunluğumuzun başlıca nedeni olabilir.

Kabul ve Kararlılık Terapisi, iç eleştirmenimizi yönetmek için güçlü araçlar sunar. Bu terapi, eleştirmenimizi zihin gevezesi olarak ele almamızı ve dikkati onun söyleyeceklerinden biçimine kaydırmamızı öğretir.

Yaşam Maliyetinizi Hesaplayın

Henry David Thoreau, “Walden” adlı kitabında, yaşam maliyeti kavramını ortaya koymuştur. Bu, amaçlarımıza ulaşmak için feda ettiğimiz zaman, enerji, sağlık ve zihinsel refah miktarıdır. Çoğumuz, düşünmeden para kazanmaya veya statü elde etmeye çalışırız. Ancak, bunları zamanımızla ve sağlığımızla öderiz.

Kendimize, seçimlerimizin yaşam maliyetini sormalıyız. Eğer çok yüksekse, ayarlamalar yapmamız ve zamana ve sağlığa öncelik vermemiz gerekebilir.

Hayır Demeyi Öğrenin

Yorgun olduğumuzda, taahhütlerimizi temel değerlerimizle eşleştirmeliyiz. Hangileri gerçekten önemli ve anlamlı olanı destekliyor? Hangileri alakasız veya değerlerimizle çelişiyor? Bu, zamanımızı neye harcamak istediğimizi bilinçli bir şekilde düşünmek anlamına gelir.

Güvenli ortamlarda küçük isteklere hayır demeyi uygulamaya başlayabilir ve böylece hayır deme kapasitemizi geliştirebiliriz.

80/20 İlkesini Uygulayın

80/20 ilkesi, çabalarımızın şaşırtıcı derecede küçük bir kısmının başarılarımızın büyük bir kısmına yol açtığını gösterir. Bu nedenle, yaşamın herhangi bir alanında en önemli sonuçları veren faaliyetlerimizin %20’sini belirlemeliyiz.

Dinlenmeye Öncelik Verin

Tükenmişlik, vücudumuzun ve zihnimizin parçalandığını ve dinlenmeye ihtiyaç duyduğunu işaret eden bir uyarıdır. Ancak çoğu zaman tam tersini yaparız. Kendimizi daha fazla geride bulduğumuz için vücudumuza dinlenme izni vermeyiz.

Her gün uygun molalar vermek ve dinlenme sanatını yeniden öğrenmek önemlidir. Dinlenmek, çalışmayı da besler.

Stoacılardan İlham Alın

Stoacılar, acımızın dış koşullardan değil, bu koşullara verdiğimiz tepkilerden kaynaklandığına inanıyorlardı. Seneca, Epiktetos ve Marcus Aurelius, zihinsel enerjilerimizi nasıl harcamamız gerektiği konusunda pragmatik görüşlere sahipti.

Stoacılar, kontrol edemediklerimiz hakkında endişelenmenin anlamsız olduğuna ve beklentilerimizi kontrol etmemiz gerektiğine inanıyorlardı. Marcus Aurelius’un dediği gibi: “Yalnızca bir deli kışın incir arar.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.