enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Edirne Antlaşması Özeti ve Önemi… Edirne Antlaşması Tarihi ve Maddeleri…

Edirne Antlaşması Özeti ve Önemi… Edirne Antlaşması Tarihi ve Maddeleri…
21.08.2024 15:57
A+
A-

Edirne Antlaşması’na Giden Yol

Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma döneminde Yaş Antlaşması’ndan sonra Rusya ile mücadelesi arttı. 1806’da başlayan savaş 1812’de sona erse de iç isyanlar ve milliyetçi akımların yükselişi gerilimi körükledi. 1828’de patlak veren yeni savaş, Osmanlı’nın zayıf hâli nedeniyle Rusya’nın lehine seyretti.

Edirne Antlaşması’nın Özeti ve Önemi

Savaşın ardından imzalanan Edirne Antlaşması, Osmanlı için büyük kayıplar içeriyordu. Yunanistan bağımsızlığını kazandı, Sırbistan, Eflak ve Boğdan ise özerklik elde etti. Rusya’ya savaş tazminatı ödemeyi kabul eden Osmanlı İmparatorluğu’nun gücüne büyük bir darbe vuruldu.

Edirne Antlaşması’nın Tarihi ve Maddeleri

Edirne Antlaşması, 1829 yılında Osmanlı ve Rusya arasında imzalandı. Maddeleri şunlardı:

  • Yunanistan’ın bağımsızlığı
  • Osmanlı’nın Rusya’ya savaş tazminatı ödemesi
  • Sırbistan, Boğdan ve Eflak’a özerklik

Edirne Antlaşması’ndan Sonrası

Edirne Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu için ciddi sonuçlar doğurdu. Zayıflayan devlet, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın isyanıyla karşı karşıya kaldı. Osmanlı, Rusya’dan yardım almak zorunda kaldı ve bu da Rusya’nın imparatorluk üzerindeki etkisini daha da artırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.