Alerji ve Atopinin Farkları
Alerji ve atopi, benzerlik göstermeleri nedeniyle sıklıkla karıştırılıyor. Ancak her iki durumda da alerji testlerinin pozitif çıkması, kişinin aktif bir alerjisi olduğunu göstermeyebilir. Bu noktaya özellikle ailelerin dikkat etmesi gerekiyor.
Duyarlılık ve Alerjinin Ayırt Edilmesi
Alerjisi bilinmeyen herhangi bir 100 kişiye alerji testi yapıldığında, 20-30 kişide teste alınan maddelerden bazılarına karşı pozitiflik tespit edilebilir. Bu, kişinin o maddeye karşı duyarlı olduğunu gösterir. Ancak alerji, bu maddeyle karşılaşıldığında tepki verip vermeme anlamına gelir. Örneğin, bir alerji testinde fındık testi pozitif çıksa bile kişi fındığı yediğinde şikayet ortaya çıkmıyorsa bu durum atopi, sadece duyarlılık olduğu anlamına gelir. Ancak kişi fındık yediğinde döküntü, kaşıntı veya nefes darlığı gibi alerjik hastalık belirtileri ortaya çıkıyorsa alerjinin varlığı söz konusudur.
Atopinin Genetik Temelleri
Eğer bir kişinin genetik kodlarında atopi varsa, hayatının herhangi bir döneminde atopisi gelişebilir. Ancak bu maddenin çevresel olarak karşılanması gerekir. Örneğin, birinin mangoya karşı bir atopi geni olabilir, ancak hayatı boyunca mango yemezse mango alerjisi yaşamaz. Atopi alerjik bir hastalığa dönüşmediği sürece belirti vermez. Sadece kanda veya deriden yapılan alerji testi pozitifliği vardır. Duyarlılık söz konusuysa ve buna bağlı şikayetler varsa bu alerji anlamına gelir.
Alerjinin Tetikleyicileri
Polene alerjisi veya atopisi olan kişilerde şikayetler polenin yoğun olduğu dönemde artar. Sigara dumanı, hava kirliliği, nem ve yemek kokuları, alerjik hastalıkların ortaya çıkışını kolaylaştıran çevresel faktörlerdir. İşlenmiş gıdaların tüketimi ve bağırsak florasının bozuk olması da bu faktörler arasında yer alır.
Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Genellikle atopisi olan her şeyden uzak durulması gerektiğine dair yanlış bir inanış vardır. Kişi atopisi olduğu maddeyle karşılaştığında tepki vermiyorsa engellemeye gerek yoktur. Örneğin, yumurta atopisi tespit edilen kişi yumurta yediğinde veya çocuğuna yumurta yedirdiğinde tepki yaşanmıyorsa yumurtaya devam edilir. Çünkü yumurta, büyüme ve gelişim için önemli bir proteindir. Ancak kişinin hayat kalitesini düşürecek çevresel faktörlerden (nemli ortam, hava kirliliği) uzak durulmalıdır.
Kedi Alerjisi Önemi
Alerjiden korunmak için öncelikle atopiye neden olan maddelerden uzak durmak ve çevresel faktörleri düzenlemek gerekir. Alerjide ilk tedavi prensibi, ilaçtan önce alerjinin olduğu maddeden uzak durmaktır. Örneğin, kedi alerjisi varsa kediden uzak durulmalıdır. Sonrasında ilaç tedavisine başlanır. İşlenmiş gıdalardan uzak durmak, sigara dumanından kaçınmak, probiyotiklerden zengin beslenmek ve stresten uzak durmak, alerjik hastalıkların tedavisinde rol oynar.