enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Duyarlı mı yoksa alerjik misiniz?

Duyarlı mı yoksa alerjik misiniz?
10.08.2024 04:47
A+
A-

Alerji ve atopi sıkça karıştırılan ama farklılıkları olan iki hastalıktır. Her ikisinde de alerji testleri pozitif çıkabilir ancak bu, aktif bir alerji anlamına gelmeyebilir. Bu nedenle, özellikle ebeveynlerin çocuklarında bu ayrımı yapması önemlidir.

Atopisi olan çocukların hayatını kısıtlamak doğru değildir. Gereksiz diyetler, çocukların büyüme ve gelişimini olumsuz etkileyebilir. Alerjisi olup olmadığı bilinmeyen 100 kişide yapılan alerji testleri, genellikle 20-30 kişide pozitif sonuç verir. Bu, kişinin o maddeye duyarlı olduğunu gösterir, ancak alerji, o maddeyle karşılaşıldığında tepki verip vermeme durumudur.

Örneğin, birinin fındık alerji testi pozitif çıkabilir, ancak fındık yediğinde herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu, kişinin fındığa karşı duyarlı olduğunu ancak alerjik olmadığını gösterir. Ancak fındık yediğinde döküntü, kaşıntı veya nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa, alerjisi vardır.

Genetik olarak atopiye yatkın kişilerde, hayatlarının herhangi bir döneminde atopi gelişebilir. Ancak bunun için çevresel faktörlerle karşılaşmak gerekir. Örneğin, birinin mangoya karşı atopi geni olabilir, ancak hayatı boyunca mango yemezse mango alerjisi geliştirmez.

Alerjinin ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörler arasında polen, hava kirliliği, sigara dumanı ve işlenmiş gıdalar bulunur. Bu faktörlerden korunmak, alerjik hastalıkların önlenmesinde etkilidir.

Genellikle atopisi olan her şeyden uzak durulması gerektiği düşünülür, ancak bu yanlıştır. Kişi atopisi olduğu maddeyle karşılaştığında tepki vermiyorsa, ondan uzak durmasına gerek yoktur. Örneğin, yumurta atopisi tespit edilen bir kişi yumurta yediğinde veya çocuğuna yedirdiğinde tepki yaşamıyorsa, yumurtaya devam etmelidir. Ancak çevresel faktörlerden (nemli ortam, hava kirliliği) uzak durmak gereklidir.

Alerji tedavisinde öncelikle alerjenlerden uzak durulmalıdır. Örneğin, kedi alerjisi varsa kediden uzak durulmalıdır. Ardından ilaç tedavisine başlanabilir. İşlenmiş gıdalardan uzak durmak, probiyotiklerden zengin beslenmek ve stresten kaçınmak da alerjik hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.