İstanbul Teknik Üniversitesi Vefa Havacılık Takımı, ABD’deki Roket Mühendisliği Yarışması’nda dünya şampiyonu oldu. Ödül töreninde Filistin bayrağı açarak büyük alkış aldılar.
50 farklı ülkeden 151 takımın yarıştığı etkinlikte ’10 bin feet’ kategorisinde Türkiye’yi temsil eden ekip, ödül töreninde Filistin bayrağını açtı. Bu hareket salonda büyük alkış aldı ve takımın başarısı büyük bir coşkuyla kutlandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vefa Havacılık Takımı, “Spaceport America Cup” adlı Üniversitelerarası Roket Mühendisliği Yarışması’nda dünya şampiyonu oldu. Yarışmaya 50 farklı ülkeden 151 takım katıldı. Türkiye’yi ’10 bin feet’ kategorisinde temsil eden ekip, ödül töreninde Filistin bayrağı açarak büyük bir alkış aldı.
Ömer Faruk Sarıgöz, 27 yaşında ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vefa Havacılık Takımı’nın kurucu kaptanı olarak başladığı yarışma serüvenini şimdi danışman olarak sürdürüyor. Sarıgöz, dünya çapında önemli üniversitelerin katıldığı MIT gibi prestijli yarışmalarda elde edilen zaferin büyük bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı. Yarışma sürecinde günde ortalama 4 saat uyuduklarını belirten Sarıgöz, Türkiye’yi temsil etmenin tarifsiz bir gurur olduğunu söyledi. “Burada NASA ve Blue Origin gibi uzay sektörünün liderleriyle karşılaşmak ve onların önünde tasarımımızı savunmak büyük bir mücadeleyi gerektirdi” diyerek yarışma sürecinde yaşadıkları zorluklara değindi.
Ömer Faruk Sarıgöz, takımın 20 ülkeden 151 takımla rekabet ettiği yarışmada Türkiye’nin drone ve insansız hava araçları gibi teknoloji alanındaki çalışmalarının uluslararası alanda dikkat çektiğini belirtti. Sarıgöz, Türkiye’nin bu alandaki gelişmelerinin diğer ülkeler tarafından yakından takip edildiğini ve pek çok ülkeden insanların bu konuda takımla iletişim kurduğunu ifade etti. “Türkiye’nin teknoloji alanında üst ligde mücadele ettiğini görmek ve uluslararası camiada bu çalışmalarımızın tanındığını bizzat yaşamak gerçekten tarifsiz bir mutluluk” dedi.
Tören sırasında Filistin bayrağı açan ekibin mutluluğu, unutulmaz anlar yarattı. Sarıgöz, şu sözlerle o anları anlattı: “Organizasyonun sponsorları arasında Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, Blue Origin gibi Yahudi lobisinin yoğunlukta olduğu kurumlar bulunuyordu. Filistin bayrağı açmak önemliydi çünkü biz o coğrafyaya karşı sorumluluk hissediyoruz. Bu simgeyi taşımak bizim için önemliydi. Salonda 700 yarışmacı vardı ve Filistin bayrağı açtığımızda anında büyük bir alkış dalgası başladı.”
Ali Rıza Eke (23), bu başarının 3-4 senelik yoğun çalışmanın ürünü olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Ekip olarak, birbirimize verdiğimiz destekle bu sonucu elde ettik. Rakiplerimiz çok güçlüydü ve onları geçip şampiyon olmak büyük gurur vericiydi hem bireysel olarak hem de ülkemiz adına.” Yarışmanın sonunda bayrak açtıklarını belirten Eke, “İnsanlığın daha refah ve barış içinde bir ortamda yaşadığı, kimseye zulmetmediği bir dünya için çalışıyoruz. Teknoloji geliştiriyoruz ve mazlum insanların yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz. Yaptığımız işin anlamı önemli; teknolojiyi bu değerlerle geliştirmek bizim için çok önemli” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun bizzat danışmanlığını üstlendiği Vefa Teknoloji Takımı, Nurullah Bedir, Ali Rıza Eke, Muhammed Kam, Ömer Faruk Sarıgöz, Abdullah Talha Kiraz, Muhammed İsa Bağcı ve Gökhan Sapanca’dan oluşuyor.
Geçen yıl yarışmaya katılarak dördüncü olan takım, Cumhurbaşkanlığı tarafından desteklendi. Takım danışmanı Sarıgöz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaşadıkları sponsorluk sürecini şu sözlerle anlattı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı bir TV programında biz de yer aldık. Program sonrası soru-cevap bölümünde söz alarak yaptığımız çalışmaları anlattım. Ardından şunları dile getirdim: ‘Bu kadar şeyden sonra sıradaki hedefimizi sormak istiyorum. Bizim amacımız yarışmaya katılmak ve ülkemizi temsil etmek, ancak destek gerekiyor.’ Özel kalem, canlı yayında bize destek olunmasını talep etti. Onun himayesiyle geçen yıl dördüncü olduk, bu yıl da Roketsan ve İlim Yayma Vakfı gibi sponsorların katkılarıyla ABD’ye geldik.