Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya çapında yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yetersiz fiziksel aktivite sonucu hastalık riskine maruz kaldığını bildirdi. Örgütün yayımladığı raporda, 2022 yılında küresel yetişkin nüfusunun neredeyse üçte biri olan 1,8 milyar kişinin yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmadığı vurgulandı.
Raporda yer alan verilere göre, yetişkinlerdeki hareketsizlik oranı 2010-2022 yılları arasında endişe verici bir şekilde %5 arttı. Bu artış eğiliminin devam etmesi halinde, hareketsizlik seviyelerinin 2030 yılına kadar %35’e yükselmesi bekleniyor.
DSÖ, hareketsizliğin yetişkinlerde kalp krizi, felç, tip 2 diyabet, bunama ve kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini vurguladı. Kadınlar, erkeklerden daha hareketsiz olma eğilimindeler, küresel olarak hareketsizlik oranları kadınlarda %34 iken erkeklerde %29’dur.
60 yaş ve üstü kişiler de diğer yetişkinlere kıyasla daha hareketsiz olma eğilimindedirler. Raporda, yaşlıların fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekilerek, hareketsizliğin önlenmesi ve sağlığın korunması için fiziksel aktiviteyi teşvik etme ihtiyacı vurgulandı.
Küresel hareketsizlik oranları bölgesel farklılıklar göstermektedir. En yüksek oranlar %48 ile Asya-Pasifik bölgesinde, ardından %45 ile Güney Asya’da görülmektedir. Hareketsizlik seviyeleri Batı ülkelerinde %28 iken Okyanusya’da %14 olarak belirlenmiştir.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hareketsizlik seviyesindeki yükselişe karşı harekete geçme çağrısında bulundu. Örgüt, yetişkinlerin haftada 150 dakika orta yoğunlukta veya 75 dakika yüksek yoğunlukta fiziksel aktivite yapmalarını önermektedir.
Hareketli bir yaşam tarzı benimseyerek, yetişkinler kronik hastalık risklerini azaltabilir, genel sağlıklarını ve esenliklerini iyileştirebilirler. DSÖ, hükümetleri, toplulukları ve bireyleri fiziksel aktiviteyi teşvik etmeye ve hareketsizlik salgınının önlenmesine yardımcı olmaya çağırmaktadır.